Sağlıksız Su Tartışmaları Vatandaşları Kaynak Sulara Yöneltti-Damacana Su Üretimi Yapan Firmalar Üzerindeki Denetimlerle Başlayan Sağlıksız Su Tartışmaları, Vatandaşları Daha Sağlıklı Gördükleri, Doğada Serbest Akan Kaynak Sulara Yöneltti

Damacana su üretimi yapan firmalar üzerindeki denetimiyle başlayan sağlıksız su tartışmaları, vatandaşları daha sağlıklı gördükleri, doğada serbest akan kaynak sulara

Damacana su üretimi yapan firmalar üzerindeki denetimiyle başlayan sağlıksız su tartışmaları, vatandaşları daha sağlıklı gördükleri, doğada serbest akan kaynak sulara yöneltti.

Sağlık Bakanlığı'nın damacana su üretimi ve dağıtımı yapan firmalar üzerinde yaptığı denetimlerde bazı firmalarda uygunsuzluk tespit edilmesinin ardından belirli markalara ait hazır suların tüketiminde düşüş yaşandı.

Van'da da birçok vatandaş, Van Kalesi ve Kalecik köyünde bulunan su kaynaklarından temin ettikleri sular ile içme suyu ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

Reklam
Reklam

Günün belirli saatlerinde su kaynaklarına giden vatandaşlar, damacana ve bidonlara doldurdukları suları araçlarla evlerine taşıyor.

Su kaynağının başında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlardan Ahmet Karataş, Van Kalesi'nin bazı bölümlerinde yer altından çıkan su kaynaklarının bulunduğunu belirterek, yapılan analizlerde temiz ve sağlıklı olduğu belirlenen suyu evinde tükettiğini söyledi.

İnsanların, son dönemde ortaya atılan sağlıksız su tartışmalarından etkilendiğini vurgulayan Karataş, tartışmalar nedeniyle hazır su kullanımını bırakarak kaynak sulara yöneldiklerini ifade etti.

Birçok kişinin de kendisi gibi düşünmesinden dolayı su kaynaklarında uzun kuyruklar oluştuğunu anlatan Karataş, "En büyük gereksinimimiz olan suyun sağlıklı ve hijyenik olması bizim için son derece önemli. Bu nedenle evimize temiz su götürmek için saatlerce su kaynaklarının önünde sıra bekliyoruz" dedi.

Emin Alan ise Van'ın şebeke suyunun kireçli olduğunu, bundan dolayı da içme suyu olarak tüketilmediğini ve insanların hazır su kullandığını bildirerek, son dönemdeki tartışmalar nedeniyle hazır su tüketiminden de vazgeçerek kaynak su kullanmaya başladıklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretil Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlıkça yapılan denetimlerinde ortaya çıkan sonucun insanları etkilediğine değinerek, Vanlıların da uzun yıllar önce kullanılan kehrizlere yönelmeye başladığını kaydetti.

Öztürk, kentte geçmiş dönemlerde 46 kehriz bulunduğunu, ancak aradan geçen süre zarfında bu sayının 22'ye düştüğünü belirterek, kehrizlerin tahrip olmasında, kentin imar planı hazırlandığında bunların dikkate alınmamış olmasının etkili olduğuna dikkati çekti.

Van Kalesi ve Kalecik köyündeki su kaynaklarının da kehrizlerdeki suların bir kanal aracılığıyla yeryüzüne ulaşmasıyla ortaya çıktığına değinen Öztürk, "Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören bu suyun en önemli özelliği yazın soğuk, kışın ise ılık olmasıdır. Yapılan tahlillerde bu suyun insan sağlığına uygun olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarımız da bundan dolayı bu suya ilgi göstermektedir" diye konuştu.

Muhabir: Yahya Öylek

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: