Sağlıkta "Tele-Tıp" dönemi başladı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, birçok Avrupa ülkesinin yıllardır uyguladığı sağlıkta "Tele-Tıp" projesini hayata geçirdi. Tele-Tıp sistemi acil vakalarda teşhis ve tedavi süresini kısaltırken, uzmanlar arasında da fikir alışverişine katkı sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından projenin altyapı çalışmaları nihayet tamamlandı. Bakanlık bu amaçla merkez binada bir ana server oluştururken, Ankara'da 'alıcı' 5 eğitim ve araştırma hastanesi ile bazı illerde de 'gönderici' hastaneler belirlenerek sisteme dahil edildi. Böylece "Tele-Tıp" ile sisteme dahil olan hastaneler arasında MR ve tomografi görüntüleri paylaşımı başladı. Projede radyoloji uzmanının yetersiz olduğu özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illerde çekilen MR ve tomografi görüntüleri, ana server üzerinden Ankara'da belirlenen 5 'alıcı' hastaneye gönderiliyor. Filmler radyoloji uzmanları tarafından yorumlanıp raporlandıktan sonra kısa sürede sistem üzerinden tekrar online şekilde 'gönderici' hastaneye iade ediliyor. Böylece bir an önce teşhis ve tedavisi yapılması gereken vakaya yönelik işlemler başlıyor.

Reklam
Reklam

"Tele-Tıp" uygulamasının Ankara'da başlatıldığı 5 alıcı hastaneden biri olan Ankara Numune Hastanesi, kapılarını İHA'ya açtı. Türkiye'nin en deneyimli radyoloji uzmanlarına sahip olan Numune Hastanesi'ne bu hafta içerisinde Muş, Erzurum, Van, Darende ve Hatay'dan MR ve tomografi görüntüleri ulaştı. Tele-Tıp birimindeki uzmanlar, aynı gün gelen filmleri raporlayıp geri gönderdiler.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, "Tele-Tıp" sisteminin Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde önemle durduğu projelerden biri olduğunu hatırlatarak, sistemin "Tele-Radyoloji" ve "Tele-Patoloji" olmak üzere iki unsurdan oluştuğunu söyledi. Sistemle uzak mesafelerdeki hastaneler arasında Sağlık Bakanlığı'ndaki ana server aracılığıyla görüntü aktarımının gerçekleştiğini anlatan Başhekim Koç, "Bakanlık 'gönderici' olarak tabir ettiğimiz hastaneler ile Ankara'daki 'alıcı' 5 eğitim hastanesini belirledi. Biz bu 5 hastaneden birisiyiz ve sistemi ilk kuran hastaneyiz" diye konuştu.

Koç, en son Konya, Hatay ve Darende'den gelen görüntülerin uzman ekipler tarafından raporlanarak aynı gün içinde geri gönderildiğini belirtti. Sistemin öncelikle doktor eksikliğinin yaşandığı Türkiye'de istihdam kolaylığı sağladığını ifade eden Koç, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Radyoloji uzmanı sayısının olmadığı veya az olduğu bölgelerde teknisyenlerin çektiği MR ve tomografiler bize geldikten sonra arkadaşlarımız en kısa sürede yorum ve raporu yazıp geriye gönderiyor. Sistem aynı zamanda uzmanlar arasında fikir ve tecrübe alışverişini de artırıyor. Özellikle nöro-radyoloji dalında uzmanlar belirli merkezlerde olabiliyor. O uzmanın fikrini almak isteyebilirsiniz. Görüntü aktarımı sayesinde o vakanın teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanımızın oturduğu yerden görüşü alınıyor. Bu sistem Avrupa'da ve Amerika'da çok yaygın kullanılıyor. Bunun için gelişmiş teknolojiye sahip merkezler oluşturulmuş. Bununla birlikte ülkeler arasında da görüntü paylaşımı sağlanabiliyor."

Görüntü paylaşımı için hastaneler arasındaki uzaklığın önemli olmadığını kaydeden Başhekim Koç, sisteme görüntü verebilen tüm hastanelere hizmet verdiklerinin altını çizdi.