Sahil Yolu'nun refüjlerinde otlayan yabani atlar kazalara davetiye çıkarıyor

Samsun-Terme arasında kalan Karadeniz Transit Yolu’nun ortasında oluşturulan yeşil alanlarda otlayan yabani hayvanlar kazalara davetiye...

Samsun-Terme arasında kalan Karadeniz Transit Yolu’nun ortasında oluşturulan yeşil alanlarda otlayan yabani hayvanlar kazalara davetiye çıkarıyor. Bu yol üzerinde hayvanların yola girmesinden dolayı hemen hemen her gün kaza yaşandığını dile getiren bölge sakinleri, "Daha fazla mal ve can kaybı yaşanmadan gerekli güvenlik önlemleri alınsın." çağrısında bulundu.
Karadeniz Sahil Yolu, her ne kadar otoban konumunda olmasa da sahip olduğu trafik potansiyeli bakımından adeta bir otoyol gibi yoğun trafiği sahip bir yol. Bu duble yol, kah il ve ilçelerin, kâh köylerin tam ortasından geçiyor. Güzergah üzerinde gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için aniden yola giren yabani veya evcil hayvanlar sebebiyle bir çok trafik kazasına sebep oluyor. Özellikle Söğütlü ve Gündoğdu Köyleri arasında kalan mevkide ‘yılkı’ denilen çok sayıdaki yabani atların bulunması adeta kazalara davetiye çıkarıyor. Kamu görevlisi olduğu için ismini vermek istemeyen A.D isimli bir vatandaş, "Bu yolun ortasına önceden döşenen çelik bariyerler sökülüp atıldı, bordür taşlarıyla refüj denilen neredeyse uçak pisti genişliğinde adalar oluşturuldu, bu adaların içi tonlarca toprakla dolduruldu. Ekilen çimlerle hayvanların otlatılması için mera oluşturuldu." eleştirisinde bulundu. A.D, "Bölgede ‘yılkı’ olarak isimlendirilen çok sayıda yabani atlar dolaşmakta. Bu hayvanlar yolun ortasındaki yeşil alanlarda otlarken aniden trafiğin hızla aktığı yola atlamakta ve kazaların olmasına sebep olmakta." diyerek refüjlerin yeşillendirilmesi için yapılan masrafın yolun kenarlarına tel örgü veya yolun aydınlatılması için kullanılmasını istedi. Bölgede yaşayan yabani hayvanların sebep olduğu kazalar yüzünden bir çok kimsenin hayatını kaybettiğini dile getiren A.D, "Acı olan konuyu iletecek bir merciinin olmaması. Polis imdat’ı arıyoruz, jandarmaya havale ediyor. Jandarma bölge trafiğe yönlendiriyor, bölge trafik ilçe tarım müdürlüğünü adres gösterir. Bimer’i arıyoruz haftalar sonra yasak savma kabilinden ifadeler içeren yazılar gelir ama hiçbir önlem alınmıyor." diyor.
Son günlerde yine çok sayıda yabani atların bölgede dolaştığına dikkat çeken Terme Emniyet Müdürlüğü, bu hatta seyahat eden sürücülerin dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bu güzergahın çok hareketli olduğunu söyleyen yetkililer, "Yolların düz olması sürücüleri aldatmamalı, araçlarını bu bölgede biraz daha dikkatli sürmelerinde kaza olmaması adına yarar görüyoruz." uyarısında bulundu. Atların diğer evcil hayvanlara benzemediğini belirten yetkililer, diğer hayvanlar yollara çıkarken yavaş hareket ettiklerini, dolayısıyla sürücülerin tedbir alabildiğini, fakat atların, aniden yolun karşısına geçip trafik kazalarına neden olabildiğini söyledi.
Başıboş atların sahiplerinin olup olmadığını bilmediklerini söyleyen yetkililer, sürücülerin can güvenliğini sağlamak için bu atları gerekirse toplatıp, Samsun'daki hayvan barınaklarına teslim edeceklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz