Şahin: ''Af çıkarmayı asla düşünmüyoruz''

Ovacık (AA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hiç kimsenin "af" beklentisi içinde olmamasını isteyerek, "Herhangi bir af çıkarmayı, affı gündeme almayı asla düşünmüyoruz" dedi.

Karabük'ün Ovacık ilçesine bağlı Ekincik köyünde yaşayan anne ve babasını ziyaretinde açıklamalarda bulunan Şahin, kamuoyunda zaman zaman "genel af" beklentisinin gündeme geldiğini belirterek, çıkarılan son afla ilgili olarak o dönemde muhalefette bulunan bir partinin milletvekili olarak görüşlerini açıkladığını ve afların suçların azalmasını sağlamadığını tam tersi arttırdığını söylediğini hatırlattı. Bakan Şahin, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Cezaevlerinde bulunanlar, mahkemelerin verdiği cezayı çektikten sonra normal hayata dönecekler. Ancak, bu konu son zamanlarda bölücü terör örgütü mensupları ile ilişkilendirilerek gündeme getiriliyor. Aslında bölücü terör örgütünün mensubu, herhangi bir eyleme katılmamış ama teslim olarak örgütün çözülmesine yardımcı olacak bilgiler verirse, Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlıkla ilgili 221. maddesi var. Sanırım, bu madde kapsamında 2 yıl içinde 300 civarında örgüt mensubu geldi, teslim oldu. Onlar haklarında herhangi bir ceza davası açılmadığı gibi tutuklanmadılar da. Bu imkan zaten var."

Bakan Şahin, ülke gündemindeki kadrolaşma iddialarına gülüp geçtiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer hakim ve savcıları mülakat yoluyla almak kadrolaşmaksa 1934 yılından beri tüm adalet bakanları kadrolaşmış demek ki. Şu anda hakim ve savcı olup da mülakattan geçmeyen yoktur. Adalet Bakanı olup da aynı sistemi uygulamayan hiçbir bakan da yoktur. Bu anayasaya aykırı değildir. İşin gereğidir. Söylenen sözler ise tamamen siyasi amaçlıdır.

Reklam
Reklam

Hatta bunu bir siyasi parti adına dillendirenler hiç farkında olmadan 'Biz, geçmişte böyle yapmıştık, acaba bunlarda mı böyle yapacaklar' demek istiyorlar. Biz, asla öyle yapmayacağız."

Bakan Şahin, daha önce tahliye günü gelip de tahliye edilemeyenlerin sayısını 327 olarak açıkladığını ancak araştırmaları sonucu bu sayının aslında 486 olduğunu öğrendiğini kaydetti.