Şahin: Her ilde bir üniversite, eğitimde fırsat eşitliği için önemli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Her ilde bir üniversite olması özellikle kız çocuklarının...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Her ilde bir üniversite olması özellikle kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine ulaşılmasında çok önemli bir çalışma olmuştur." dedi.
Şahin, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı(TOSYÖV) Afyon Destekleme Derneği tarafından Korel Termal Otel’de düzenlenen ‘Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri’ konulu toplantıda, kadını bireysel olarak güçlendirmenin güçlü bir Türkiye için vazgeçilmez olduğunu belirtti. Şahin, "Biz 10 yıl boyunca kadının yaşamında, sosyal ve kültürel alandaki pek çok hukuki eksikliğinin giderilmesi için iş kanunu ve ceza kanunda düzenleme yaparak, alt yapıyı tamamladık." dedi.
Şahin, hukuki uygulamaların işin çatısı olduğunu, hayata geçirilmesinde ise 4 temeli çok önemsediklerini ifade ederek, "Bütün sorunları dönüp dolaşıp eğitime dayanıyor. Özellikle kız çocukların önündeki eğitim engelini kaldırmak için ‘haydi kızlar okula’, ‘baba beni okula gönder’ kampanyaları düzenlendi. Çok önemli bir şey başarıldı. Temel eğitimde yüzde 98 fırsat eşitliği sağlandı. Girişimciliği güçlendirmemiz için önce eğitim sorununu halletmemiz gerekiyor. Her ilde bir üniversite olması özellikle kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine ulaşılmasında çok önemli bir çalışma olmuştur." diye konuştu. Şahin, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kız çocuklarının üniversiteye gitme oranını yüzde 29’a çıkarıldığını hatırlattı.
Birey olarak kadının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, bunun aileyi zayıflatmayacağına asla inanmadıklarını, mutlu bir aile için kadının istihdam içindeki oranının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.
Sivil toplum kuruluşları ve İş Kur’un meslek kurslarına bakıldığında kadın başvurularının yüzde 50’ye ulaştığını gördüklerini belirten Şahin, şunları söyledi: "Bu ciddi bir potansiyeldir. Artık uyuyan dev uyandırılmıştır. Yerel kurslarda binlerce kadın kurslara başvuruyor. Biz bunu yönetmek zorundayız. Kadını ekonomik olarak güçlendirmek zorundayız. Bilgi ve sermaye burada önemli bir rol oynuyor. Önemli hangi alanda nasıl girişeceksiniz. Cesaret ama en az o kadar da bilgi gerekiyor. Önümüzü iyi görmemiz gerekiyor. Bizim en önemli damarlarımız kadınımızın sektör hizmetinde finans ve sermaye eksikliğini tamamlamamız gerekiyor."
Yapılan bu toplantıların Türkiye model olacağını, bugün bu iradenin oluştuğunu ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karınlıktan korkmuyoruz. Bütün karanlıkları aydınlığa çevirmek lazımdır. Hizmet sektöründe daha başarılıyız. Girişimcik konusunda davranış modeli oluşturmamız gerekiyor. Akıllıca sabırlı bir şekilde süreci yönetmemiz gerekiyor. Kendi iç dinamiklerimizi birleştirebilirsek, gücümüzü kullanabilirsek bu toplantılar Anadolu da bir şahlanmaya neden olacaktır. Sorun çözme iradesine bugün ulaşılmıştır. Bugün bu irade vardır. Hızlı bir şekilde gereği yapılacaktır."
Artık karanlıktan korkmadıklarını, bütün karanlıkları aydınlığa çevirmek için çalıştıklarını anlatan Şahin,
kadınların bir takım sezilerinin, duygusal zekalarının daha kuvvetli olduğunu, hizmet sektöründe kadınların daha başarılı olduğunu aktardı.
Şahin, girişimciliğin ne kadar önemli olduğununun artık bütün dünya kabul edildiğini ifade ederek, ortak aklı kullanarak, bilimsel olarak sivil toplum kuruluşlarını ile iş birliği yaparak buradan gelecek bütün önerileri siyasi irade olarak yöneteceklerini ve bir davranış modeli ortaya koyacaklarını anlattı.
Fatma Şahin, kalkınmanın özünün birey olduğunu, kadının gücünü, aklını kullanıp, güçlü taraflarını ortaya çıkarıp bunu yerel bazda destekleyip geliştirerek küreselleşmeyi yönetebileceklerine inandıklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

"HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞI REDDEDİYORUZ"
Kadına karşı ayrımcılığı reddettiklerini, kadını erkeğin tamamlayıcısı olduğu bir kalkınmayı hedeflediklerini kaydeden Şahin, "Kalkınabilmenin, toplumsal huzur ve barışı sağlamanın tek yolu herkesi bir birey olarak düşünmek ve herkesin birinci sınıf bir vatandaş olduğu bir Türkiye’yi yakalamak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Toplumsal gücümüzün ekonomik kalkınmamızın ileri demokrasinin ana temeli güçlü toplumdur. Güçlü toplumun en temel noktası da baktığımız zaman ‘tek bacaklı atlet koşamaz’, ‘tek kanatlı kuş uçamaz’ diyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz