Şahin: Karadeniz'i ilgilendiren projeler sahildar ülkelerin onayıyla yürütülmeli

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Karadeniz'in deniz alanını ilgilendiren seyir emniyeti, güvenliğin tesisi deniz çevresinin...

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Karadeniz'in deniz alanını ilgilendiren seyir emniyeti, güvenliğin tesisi deniz çevresinin korunması ve balıkçılık gibi projelerin tüm sahildar ülkelerin onayı ve katılımıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Dursun Ali Şahin, Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KARASAM) tarafından organize edilen '4. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu'na katıldı.
Sempozyumda konuşan Vali Şahin, diğer ülkelerin ve AB gibi örgütlerin olası katkılarının başta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı olmak üzere mevcut bölgesel işbirliği mekanizmalarını desteklemesi ve gerektiğinde bu mekanizmalarla işbirliğini tesis etmeye yönelik olmasının icap ettiğini kaydetti.
"Karadeniz'in deniz alanını ilgilendiren projelerin tüm sahildar ülkelerin onayı ve katılımıyla yürütülmesi gerekir." diyen Şahin, bu tutumlarının Karadeniz'in kendine özgü niteliklerinden kaynaklandığına dikkat çekti.
Şahin, "Karadeniz'de seyir emniyeti, güvenliğin tesisi, deniz çevresinin korunması, balıkçılık gibi alanlarda gerçekleştirilecek faaliyetlerin doğrudan sahildar ülkelerin sorumluluğunda yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Deniz hukuku bakımından Karadeniz'in kapalı bir deniz statüsünde olduğuna vurgu yapan Şahin, "Akdeniz'e kıyasla deniz yetki alanlarının tamamı sahildar ülkeler arasında sınırlandırılmıştır. Balıkçılık, canlı ve doğal kaynakların işletilmesi bakımından Karadeniz'de üçüncü ülkelerin tam serbesti içinde faaliyet gösterebilecekleri açık deniz alanları bulunmamaktadır." diye konuştu.
Güvenlik bakımından da Karadeniz'in diğer dünya denizlerinden farklı bir nitelik taşıdığını kaydeden Şahin, "Karadeniz'in büyük devletler arasında nüfuz mücadelesine sahne olmaması ve sahildar ülkelerin güvenliklerinin temini için, bu denize üçüncü ülkelerin savaş gemilerinin girmesine bir dizi kısıtlama getirilmiş, bu kısıtlamaların hukuki çerçevesini ülkemiz tarafından titizlikle ve tarafsızlıkla uygulanan 1936 Montrö Sözleşmesi belirlemiştir. Bu anlayışla başta 'BLACKSEAFOR' ve 'Blacksea Harmony' gibi inisiyatiflerle, Karadenizin güvenliğinin pekiştirilmesi amacıyla sahildar ülkelerin işbirliğine de Türkiye önderlik yapmaktadır.” şeklinde konuştu.
Sempozyum yarın sona erecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz