Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kahraman Şahin, sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış ve birçok ülkede yasaklanmış gıda katkı maddelerinin kullanımını engelleyecek, şüpheli olanları sınırlayacak alternatifler getirecek, ayrıca bu tür zararlı katkıların çok fazla kullanıldığı ürünlerin reklamını sınırlayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gıda katkı maddesinin ne demek olduğu ile ilgili olarak bilgiler veren Kahraman Şahin: “Katkı maddeleri tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, tek başına gıda olarak tüketilmeyen, seçilen teknoloji gereği olarak kullanılan, gıdaların üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı özelliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacı ile kullanılan maddelerdir. Gıda katkı maddeleri işlenmiş gıdaların çoğunda daha çok da market raflarını dolduran ve kolay kolay bozulmayan gıdalarda, cipslerde, ketçaplarda, soslarda, boyalı şekerlerde, renkli toz içeceklerde, işlenmiş et ve süt ürünlerinde salam, sosis, krema ve benzeri konserve ve turşularda,diyet içeceklerde,hazır çorba ve benzeri hazır gıdalarda bulunur” dedi.
Gıda katkı maddelerine karşı daha çok kimlerin risk altında olduğunu da kaydeden Uzm. Dr. Kahraman Şahin: “Çocuklar, her tür sağlık sorunu çocuklarda daha çabuk ve daha ağır biçimde ortaya çıkar. Örneğin sigara içen kişide akciğer kanseri ve kronik bronşit yapar, ama çocuklar yanlarında içildiğinde bile zarar görürler. Aynı şekilde gıda katkı maddeleri de cips, boyalı şeker, renkli toz içecek, kremalı bisküvi ve benzeri hazır besinleri çok tüketen çocukları, yetişkinlerden daha çabuk ve daha çok etkiler. Örneğin; çocukların hiperaktif davranış bozukluğu için birçok gıda katkı maddesi suçlanmaktadır. Ayrıca gıda katkı maddelerinin kanser yapıcı etkilerine ve yol açtığı alerjik reaksiyonlara çocuklar daha duyarlıdır. Alerjik bünyeli kişilerde ise aspirin ve bazı ilaçlara duyarlı kişiler gıda karkı maddelerine karşı daha fazla risk altındadır” diye konuştu.
Gıda katkı maddelerinin ne gibi sağlık sorunlarına yol açacağı ile ilgili olarak bilgiler de veren Şahin: “Gıda katkı maddeleri çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar özellikle alerjik bünyeli kişilerde Aspirin duyarlılığı daha fazla olmak üzere birçok alerjik reaksiyon görülmekte, bunlar çoğu zaman tanımlanamamakta ve bazen öldürücü anaflaktik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Çocukluk çağındaki astım hastalığının günümüzde çok daha sık görülmesinden, çocukların giderek daha fazla gıda katkı maddeleri içeren hazır gıdalarla beslenmesi sorumlu olabilir. Kimi katkı maddelerinin kansere sebep olduğu bilinmektedir. Örneğin nitritler, nitratlar, siklamatlar,senset yellow ve amoranth gibi gıda boyaları BHA, soyum benzoat ve benzerleri kansere neden olabilir” şeklinde konuştu.
Gıda katkı maddelerinin zararlarından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de sıralayan Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kahraman Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış ve birçok ülkede yasaklanmış gıda katkı maddelerinin kullanımını engelleyecek, şüpheli olanları sınırlayacak alternatifler getirecek, ayrıca bu tür zararlı katkıların çok fazla kullanıldığı ürünlerin reklamını sınırlayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Ayrıca üretici firmalara da önemli sorumluluklar düşmektedir.Bazı gıda maddeleri alerjik bünye ve genetik özelliğe sahip kişilerde ve çocuklarda sorun yarattığı için işlenmiş veya hazır gıdaların etiketlerinde hangi katkıların kullanıldığı anlaşılır ve okunabilir şekilde yazmalıdır. Paketlerin üzerinde bu maddelerin kimler üzerinde ne tür sağlık sorunları yaşayabileceği belirtilmelidir. Risk grubunda olanlar bu şekilde uyarılmış olacaktır.
Bizim de yapabileceğimiz çok şey var. Mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız gıdalarla beslenmeye çalışmalıyız. Özellikle de çocuklarımızın boyalı şeker ve çikolataları, renkli toz, içecekleri, kremalı bisküvileri, cipsleri, ketçapları, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini, fast food ürünlerini çok fazla tüketmelerine izin vermemeliyiz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz