Şahin: "Savcı Gök'ün istifa edip etmemesi kendi takdirindedir"

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İzmir savcısı Murat Gök'ün açıklamalarına ilişkin, "Suç ve suçluyla mücadele etmek bir tek şahsa indirgenemez. Ahmet gider Mehmet gelir, ama bu mücadele durmaz. 'Bunu sadece ben yaparım, başkası yapamaz' anlayışı bizim yargı sistemimizde kabul edilemez bir davranıştır" dedi.

Şahin, Suriye Adalet Bakanı Muhammet El Gafri'nin daveti üzerine bulunduğu Şam'da Türkiye gündeminde yer alan konuları değerlendirdi.

"İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, bünyesindeki savcıların görevlerini yeniden taksim ettiğini" belirten Şahin, "Bir savcı arkadaşımızın başlattığını başka bir savcı arkadaşımız alır ve neticelendirir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı içinde, kendileri de açıkladılar, savcılar arasındaki bir görev taksimidir. Daha önce soruşturmalarda görev yapan bir savcı arkadaşımız, şimdi duruşmalarda görevlendirilmiştir. Daha önce takip ettiği, davasını açtığı duruşmalarda savcı olarak bulunacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Özel yetkili mahkeme var"
Şahin, Savcı Gök'e ilişkin basında yer alan "süper yetkileri tırpanlandı" yönündeki haberleri eleştirerek, şunları kaydetti:

Mevzuatımızda 'süper yetki; diye bir şey yok. Özel Yetkili Mahkeme var. Daha önce Devlet Güvenlik Mahkemesinin (DGM) yapmış olduğu görevleri DGM'ler kapatıldıktan sonra Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesine göre kurulmuş Ağır Ceza Mahkemeleri yürütüyorlar. 'Özel Yetkili Mahkeme; demek, CMK'nin 250. maddesinde sayılı suçlara bakan mahkeme demek. Bu mahkemede görev yapan her hakim ve savcı Özel Yetkili Mahkemenin hakimi ve savcısıdır. Bunlardan biri çıkıp da 'Ben özel yetkili hakimim, ben özel yetkili savcıyım' diyemez."

Savcı Gök;ün istifa edip etmeme konusundaki takdirinin kendisinde olduğunu belirten Şahin, "Beyanları Hakimler ve Savcılar Kanunu;nun ilgili maddelerini ihlal eder mi etmez mi, bunların değerlendirmesini bakanlığımın ilgili genel müdürlüğü yürütür. İlgili genel müdürlük ne yapar, şu anda bir beyanda bulunamam. Çünkü şu anda seyahatteyim, yurt dışındayım, o nedenle açıklamalarını bütün olarak değerlendirmiş değilim" dedi.

Reklam
Reklam

-"KKTC bağımsız bir ülke"-
Şahin, Ergenekon soruşturması çerçevesinde KKTC;li bazı yetkililerin adlarının gündeme getirilmesine ilişkin beyanda bulunamayacağını kaydederek, "Her ne kadar KKTC bizim son derece önem verdiğimiz, hakkını-hukukunu korumak için uluslararası camiada savunduğumuz bir ülke olsa da bağımsız bir ülkedir. Ben onların içişlerine dair bir beyanda bulunamam. Bu onların kendi içişleridir" diye konuştu.

AA