Şahin: Ulusoy'un açıklamaları çirkin ve maksatlı

İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Basın Müşavirliği, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Futbol Federasyonu'na 3813 sayılı kanunun 31. maddesinde değişikliğe gidilmesi yönünde talepte bulunması ve federasyon başkanı Haluk Ulusoy'un Bakan Şahin'i hedef aldığı iddia edilen açıklamalarının medyada yer almasıyla ilgili olarak, yazılı açıklama yaptı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, FIFA'nın küresel futbol yapılanmasının en üst örgütü olarak son iki yıldır üye ülke federasyonlarının mevzuatlarını incelemeye aldığını, bu durumun yalnızca Türkiye'ye özgü bir uygulama olmadığı belirtilerek, "Birilerinin ısrarla ve sürekli olarak göstermeye çalıştığı gibi bu durum yalnızca Türkiye'ye özgü, yalnızca ülkemiz için bir uygulama değildir. Üstelik FIFA'nın 3813 sayılı kanunda değişiklik istemesi ilk kez de olmamaktadır.

Reklam
Reklam

2004 ve 2005 yıllarında da başkan ve başkan vekilleri ile ilgili yedinci madde ile Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) belirlenmesi ile ilgili 15. maddelerde de FIFA'nın isteği üzerine değişikliğe gidilmiştir. Dikkat çekici olan unsur, o dönemde FIFA'nın söz konusu kanunda yaptığı incelemede 7. ve 15. maddelerde değişiklik gereğini vurgulamasına rağmen 31. maddeyle ilgili hiçbir yorumda bulunmaması ve bunun özerlik ve bağımsızlık ilkesini zedelediğini düşünmemesidir. 3813 sayılıkanunun yürürlüğe giriş tarihi ise herkesin kolayca öğrenebileceği gibi 17 Haziran 1992'dir.

Aradan geçen süre yaklaşık 15 yıldır. Halen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer alan sayın Mehmet Ali Şahin de bu görevini Kasım 2002 yılından beri yürütmektedir. Ne bu kanunu sayın bakan çıkarmıştır, ne de görevde bulunduğu dönem boyunca ilgili yasanın söz konusu 31. maddesine dayanarak, federasyon genel kurulunu bir kez olsun olağanüstü toplantıya çağırmıştır. TFF'nin mevcut yönetimini olağanüstü toplantıya davet edenler, kanunun tanıdığı bir hakkı özgür iradeleri ile kullanan kendi delegeleridir" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Kanun çıkarmanın ve kanunları değiştirmenin, ancak ve ancak halk iradesinin tecelli ettiği en yüce makam olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetki ve sorumluluğunda olduğu vurgulanan açıklamada, "Unutmamak gerekir ki spordan sorumlu bakanlıklar, o ülkelerin futbol ailelerinin vazgeçilmez unsurlarıdır ve başta FIFA olmak üzere üst organlarca da futbolun doğrudan tarafı sayılmaktadırlar. Hiç yok ki kanun çıkarmak ve kanunları değiştirmek, ancak ve ancak, halk iradesinin tecelli ettiği en yüce makam olanTürkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetki ve sorumluluğundadır. Yüce Meclisimizce usulüne uygun biçimde çıkarılan kanunlar yürürlükte kaldıkları sürece istensin yahut istenmesin herkes ve her kurum için bağlayıcı olacaklardır" denildi.

Açıklamada, ayrıca bir ülkede futbolun en üst kurumsal yapılanmasının başındaki bir kişinin o ülkede futbolun kaos içinde olduğunu ifade etmesinin büyük bir talihsizlik olduğu belirtilerek, "Seçilmiş kişilere düşen 'Mazeret' değil, 'iş' üretmek, eğer ortada dedikleri gibi bir 'kaos' varsa 'hatayı' önce kendilerinde aramalıdır. Bunun için geriye dönüp, gazete arşivlerinin taranması iyi bir başlangıç olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam