Şahin: Yargının kararını değerlendirmem müdahale gibi algılanır

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasına üzüldüğünü belirterek, ”Yargının...

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasına üzüldüğünü belirterek, ”Yargının bir kararını eleştirmek bana göre çok kolaylıkla yapılacak bir iş değil. Çünkü Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi var; yasama, yürütme, yargılama ayrı ayrı güçlerdir. Bu, yargısal bir faaliyetdir." dedi.

Karabük'te seçim çalışmalarını sürdüren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, sorular üzerine gündemi değerlendirdi. Şahin, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasına üzüldüğünü belirterek, ”Yargının bir kararını eleştirmek bana göre çok kolaylıkla yapılacak bir iş değil. Çünkü Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi var; yasama, yürütme, yargılama ayrı ayrı güçlerdir. Bu, yargısal bir faaliyettir.Yargı organı eldeki delillere göre böyle bir takdir ortaya koymuş. Doğrusu yargının kararını şu aşamada benim değerlendirmeye çalışmam yargıya müdahale gibi algılanabilir diye endişe ediyorum. Ama kuvvet komutanlığı rütbesine erişmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne uzun yıllar hizmet etmiş insanların bir takım iddialara maruz kalması hepimizi üzmüştür. Ancak Türkiye bir hukuk devletidir, eğer yargı mercilerinin elindeki deliller bir tutuklamayı gerektiriyorsa yapılacak bir şey de yok demektir. Yargı süreçlerini takip edeceğiz, yapacak başka bir şey de yoktur. Geçmişte komutanlık yapmış, şu anda tutuklanmış olan askerle var, muvazzaf askerle var, kişisel olarak bu tutuklanmalarından dolayı üzüntü duyuyorum. Ama yargıya da saygı duyuyorum." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"12 Eylül askeri ihtilal komutanlarını ifadeye çağırılması ile sizce darbeciler yargılanmaya mı başlayacak?" sorusuna karşılık Şahin, şöyle dedi: ”Anayasa değişikliğinden sonra böyle bir sürecin başladığı anlaşılmakta. Bir zaman aşımı iddiası var, bunda da 2 görüş var. Zaman aşımına girmiş veya zaman aşımına girmez gibi. Buna da tabi savcı ve yargı organları karar verecektir ama artık Türkiye tam bir hukuk devleti olma yolunda tam bir hızla ilerlemektedir. Ben bütün bu gelişmeleri tam bir hukuk devleti olma yolunda geçiş süreci olarak değerlendiriyorum.”

Diğer yandan, Kılıçdaroğlu’nun, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklanması konusunda TSK'ye 'sakin olun' çağrısını değerlendiren Şahin, “Türk Silahları Kuvvetleri zaten demokrasiye, yargıya, hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti anlayışına hep saygılı olmuştur. Benim Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında değerli komutanlarımızla birlikte çalıştığımda aldığım izlenim budur. Onlar bu hukuk süreçlerini benim söylediğim çerçevede değerlendirecektir diye düşünüyorum.” dedi.
Şahin, daha sonra Şirinevler Mahallesi'nde kurulan pazarı gezdi. Pazrı gezerken MHP Karabük milletvekilleri ile karşılaşan Şahin, onlarla kucaklaşıp, ”Siyaset bir hizmettir ama dostluk, arkadaşlık ve hemşehricilik kalıcıdır önemli olan da budur.“ diye ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz