Sahte fatura şebekesine vurgun

İSTANBUL (İHA) - Okuma-yazması olmayan şahıslar üzerine kurdukları paravan şirketlerle yaklaşık 70 milyon YTL değerinde sahte fatura kestikleri tespit edilen şebeke çökertildi. Jandarmanın operasyonunda biri bayan 10 kişi gözaltına alınırken, şahısların suç malzemelerini buzdolabında saklamaları çekti.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nca İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelinde birçok ilde faaliyet gösteren Ş.K. ve R.Ö.'nün elebaşılığını yaptığı organize suç örgütünün sahte fatura düzenleyerek devleti milyonlarca YTL zarara uğrattıkları tespit edilerek takibe başlandı. 6 aydır sürdürülen çalışmalar sonucunda, organize suç örgütünün okuma-yazması olmayan bilinçsiz kişiler üzerine 100'ün üzerine paravan şirket kurarak anlaşmalı oldukları Türkiye geneline faaliyet gösteren şirketlere sahte faturakestikleri tespit edildi. Organize suç örgütünün çok sayıda farklı kategoride kurdukları paravan şirketleri arasında; anlaşmalı oldukları şirketlere kestikleri faturalarla en yüksek payı yüzde 9 ile petrol ürünlerinden, en düşük payı ise, yüzde 3 ile temizlik ürünlerine aldıkları ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Suç örgütünün faaliyetlerinin delillendirilmesine müteakip, adli makamlardan alınan arama kararına istinaden 13 Mayıs 2008 günü 15 farklı adrese eşzamanlı arama yapıldı. Baskınlarda, Ş.K. ve R.Ö.'nün de aralarında bulunduğu biri bayan 10 şüpheli, suç malzemeleriyle birlikte yakalandı. H.Ö.'nün evine girileceği esnada, evde bulunan kişilerce suç unsuru teşkil eden malzemelerin evin balkonundan atıldığı, çevrede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerince tespit edilerek, gerekli yasal işlem başlatıldı. Şahin K.'nın işyerinde yapılan aramada ise, bir buzdolabını ters çevirerek suç teşkil eden malzemeleri dikkat çekmemesi için buzdolabının içinde sakladığı ortaya çıktı. Organize suç örgütü üyelerinin muhasebe işlerini takip eden N.K.'nın işyerinde yapılan aramada örgütün paravan şirketleriyle ilgili düzenlenmiş çok sayıda evraka el konuldu.

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, paravan şirketlere ait 94 adet kaşe, 94 adet vergi levhası, 3 çuval dolusu fatura tahsilat makbuzları ve suç unsuru teşkil edecek muhtelif evrak, 10 klasör evrak, 9 adet bilgisayara kasası, 3 adet dizüstü bilgisayar ve çok sayıda CD ve disket ele geçirildi. Evraklar üzerinde yapılan ön incelemede, en yükseği 300 bin YTL'lik olmak üzere, toplam 10 bin 93 adet kesilmiş yaklaşık toplam bedeli 70 milyon YTL'lik sahte fatura tespit edildi. Kesin rakam, İstanbul Vergi Denetmenleri Büro Başkanlığı'nca yapılacak ayrıntılı inceleme sonucu belirlenecek. İfadelerinin alınmasının ardından Ş.K., R.Ö., G.Ö., H.Ö., T.Ö., Ü.Ö., O.Ö., N.Ö., N.K. ve İ.E. adli makamlara sevk edildi.

Reklam
Reklam