Sahte ilaç alarmı

Dünya genelinde 2005 yılında sahte ilacın piyasa payı yüzde 6 civarındayken, 2010'da bu oranın yüzde 14'e çıkmasının beklendiği bildirildi.

BURSA (A.A) - Dünya genelinde 2005 yılında sahte ilacın piyasa payı yüzde 6 civarındayken, 2010'da bu oranın yüzde 14'e çıkmasının beklendiği bildirildi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Sahte İlaçla Mücadele Komitesi Başkanı Ahmet Kavuşturan, hasta sağlığını ciddi boyutta tehdit eden sahte ilaç sorununun özellikle yoksul ülkelerde giderek ağırlaşan bir sorun haline geldiğine işaretle şöyle dedi:

"Sahte ilacın piyasa hacminin, 2010'da küresel düzeyde 75 milyar dolar düzeyine ulaşması beklenmektedir. Gelişmiş ülkelerde sahte ilacın pazar payı yüzde 1 civarındadır. Ancak bugün birçok yoksul veya gelişmekte olan ülkede sorunun ulaştığı boyutlar son derece ciddidir. Birkaç örnek vermek gerekirse, sahte ilaçların piyasa payının Kenya'da yüzde 30, Endonezya'da yüzde 25, Nijerya'da yüzde 16, Hindistan'da yüzde 10-20 arası, Rusya'da ise yüzde 10 olduğunu söylemek mümkündür. Sahte ilaç konusunda ülkemizde yeterli istatistiksel bilgi bulunmadığı için sorunun boyutlarını tam olarak göremiyoruz."

Reklam
Reklam

Kavuşturan, sahte ilaçların kapsamına, "standart altı denilen kullanım süresi geçmesi" başta olmak üzere "çeşitli nedenlerle standartları karşılayamayan ilaçlar" da dahil edildiğinde, bu tablonun daha da ağırlaştırdığını belirtti.

-TÜRKİYE, TRANSİT ÜLKE-

Türkiye'de sahte ilaç üretiminin, birçok gelişmekte olan ülkeye oranla daha geri planda kaldığını vurgulayan Ahmet Kavuşturan, ilaç sahteciliğinin, Türkiye'de daha çok "sahte kupür kullanmak ve süresi geçmiş ilaçları piyasaya sürmek" şeklinde yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu bakımdan Türkiye, daha ziyade transit ülke konumundadır. Bununla birlikte internet üzerinden ilaç satışı, sokak tezgahlarında yapılan kontrolsüz satışlar, eczacılar arasında satış yapanlar ve çantacı tabir edilen şahıslar ile takas sistemi gibi uygulamalar, sahte ilaçların piyasada yayılmasına katkıda bulunmaktadır. Yeterli veriler bulunmadığı ve birçok durumda hasta, sahte ilaç kullandığının farkına bile varamadığı için sorunun boyutları tam olarak tespit edilememektedir."

Reklam
Reklam

Türkiye'de, sektörün emniyet güçleriyle iş birliği sayesinde ilaç sahteciliğine karşı ciddi mücadele yürütüldüğünü, özellikle son yıllarda başarılı operasyonlarla sahte ilacın yayılmasının önüne geçildiği anlatan Kavuşturan, toplumda yeterli bilincin bulunmayışı, ilaçta sahteciliğin yüksek kar marjına sahip olması ve cezaların yeterince caydırıcı olmaması gibi nedenlerle, "Türkiye'de de ilaç sahteciliğinin giderek artmakta olduğu" alarmını verdi.

Kavuşturan, yapılan araştırmaların, sanal ortamda satılan ilaçların yüzde 62'sinin sahte olduğunu gösterdiğine de dikkat çekerek, hastalara, ilacı her zaman gittikleri, güvendikleri eczanelerden almaları ve internetten almamaları tavsiyesinde bulundu.