Sahte rakı nasıl anlaşılır?

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara'da sahte rakı avına çıktı. Bakanlık gıda denetçileri, Kızılay'da SSK İş Hanındaki barları tek tek dolaşarak rakı ve diğer içkilerin analizlerini alarak sahte olup olmadığını denetledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten ise, Kocaeli-Hendek ve Malatya'da sahte rakı üreten imalathanelere baskın düzenlediklerini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarım İl Müdürlüğü gıda denetçileri, İstanbul'da birçok kişinin ölümüne ve zehirlenmesine neden olan sahte rakıların izini Ankara'da sürdü. Denetimler öncesinde basın mensuplarına Türkiye genelinde yaşanan sahte rakı operasyonu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erten, bakanlık olarak gıda denetimlerinin sürekli yapıldığını; ancak sahte rakı imalatının ortaya çıkmasının ardından içkili mekanlarda denetimlerini artırdıklarını söyledi. Erten, bugün yapılan denetimlerde Kocaeli'nin Hendek İlçesi'nde bir evde sahte rakı imalatının tespit edildiğini, Antalya'da kriz yönetiminin kurulduğunu ve denetimlerin devam ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı denetmenler basın mensupları ile birlikte Ankara'nın içkili barlarını yoğun olarak bulunduğu SSK İş Hanı'nda denetim yaptı. Denetimlerde işletme sahipleri İstanbul'da yaşanan sahte rakı olayının ardından Ankara'da işlerinin yarı yarıya düştüğünü söyledi. İşletme sahipleri TEKEL Rakısı'nın kendilerine 22 milyon 500 bin liraya geldiğini belirterek, "Ucuz rakı, sahte rakı anlamına gelir. Güvenilir işyerlerinden, TEKEL faturasını isteyerek içkinizi için" diye vatandaşları uyardılar. Barda çalışan barmenler ise rakı şişeleri ile basın mensuplarına şov yaptılar.

GERÇEK RAKI İLE SAHTE RAKI ARASINDAKİ FARKLAR Tarım İl Müdürlüğü denetçileri ise, satılan içkilerin TEKEL faturalarını istedikten sonra basın mensuplarına gerçek rakı ile sahte rakı arasındaki farkları anlattı. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Kimya Mühendisi Kemal Ergün, "Gerçek rakı sallandığı zaman bal gibi yoğundur. Sahte rakı ise su gibi daha berrak ve akışkandır ve dibinde tortu vardır. Sahte rakı şişeleri genellikle 2. el şişelerdir. Ağzının açılıp açılmadığını mutlaka kontrol edin ve sahte rakı piyasadaki rakılardan daha ucuzdur" dedi. Denetmenler sahte rakı ile gerçek rakı arasındaki farkları anlattıktan sonra barda satılan rakıların analizlerini yapmak üzere numunelerini aldılar. Tarım İl Müdürlüğü Denetmeni Sinan Uluşan ise denetimlerinin her zaman olduğunu; ancak son günlerde sahte rakı denetimlerini artırdıklarını belirterek, alınan numunelerin analizlerini yaptıktan sonra işletmeler hakkında işlem yapacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam