Sahte Raporla Özürlü Kartına Dava

Bahri KARATAŞ/İZMİR, Rahatsızlıklarının bulunduğunu belirten Mustafa Reşat S., Rıza Y., Lütfi Ö., Mehmet A. ve Ayten S. 2013 ile 2014

Bahri KARATAŞ/İZMİR, Rahatsızlıklarının bulunduğunu belirten Mustafa Reşat S., Rıza Y., Lütfi Ö., Mehmet A. ve Ayten S. 2013 ile 2014 yıllarında, Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan muayeneler sonucunda hastaneden bu kişilere sağlık durumlarıyla ilgili tetkik bilgileri ve raporlar verildi. Ancak iddiaya göre bu kişiler, Kardiyoloji Bölümü'nden Naciye Alper'e verilen ve engelli olduğunu belirtir, kardiyoloji ve kalp biyografisi tetkikleri ve raporunu bir şekilde ele geçirip, kendi adlarına düzenledi. Bu beş kişi, sahte raporlarla bu kez Bergama Devlet Hastanesi'ne 'özürlü kimlik kartı' alabilmek için sağlık kurulu raporu almak amacıyla başvurdu. Hastaneden, zanlıların ellerindeki rapor ve tetkiklere güvenilerek, talepleri doğrultusunda sağlık raporu verildi. Mustafa Reşat S., Rıza Y., Lütfi Ö., Mehmet A. ve Ayten S., bunun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım kuruluşu ESHOT Genel Müdürlüğü'ne başvurup, 'engelli ulaşım kartı' aldı.
ŞEBEKE OPERASYONU
Bu süreçte, İzmir Emniyeti, devlet hastanelerinden 'sahte özürlü sağlık kurulu raporları alındığı' ihbarları üzerine çalışma başlattı. M.T. önderliğindeki suç örgütünün, rahatsızlığı olmayan ya da rahatsızlığı özürlü raporu almasına yeterli olmayan kişilerin, para karşılığında özürlü sağlık kurulu raporu almalarında yardımcı olduğu saptandı. M.T. ile suç ortakları olduğu belirtilen N.B, H.K, Ş.P, V.E.K, S.Ç, N.A, A.E. ve S.A. gözaltına alındı. Zanlıların 2013 ve 2014 yıllarında birçok kişiye sahte belgelerle, para karşılığında rapor aldıkları anlaşıldı. Para karşılığında özürlü sağlık kurulu raporlarını alan kişilerin bunları vergi indiriminden yararlanmak için vergi dairelerine, bedava ulaşımdan yararlanmak için ESHOT Genel Müdürlüğü'ne, emekli maaşı bağlatmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na, özürlü maaşı ile evde bakım parası almak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile kaymakamlıklara vererek haksız kazanç sağladıkları, kurumların zarara uğratıldığı belirlendi. Zanlılardan M.T. tutuklandı, diğer şüpheliler ise serbest bırakıldı. Sanıklar hakkında daha sonra dava açıldı.
SORUŞTURMA SÜRDÜ
Olayı soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Sebahattin Açıkgöz, sahte özürlü kartı alan Mustafa Reşat S., Rıza Y., Lütfi Ö., Mehmet A. ve Ayten S.'nin Ege Üniversitesi Hastanesi'nde bu yönde bir kayıtlarının bulunmadığını, Naciye Alper adına düzenlenmiş gerçek rapora göre, sahte belge düzenlendiğini belirledi. Bunlar kullanılarak Bergama Devlet Hastanesi'nden özürlü kimlik kartı almak için sağlık kurulu raporu alındığını saptadı. Beş sanık hakkında 'dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik' suçlarından 7 ila 12'şer yıl hapis cezası istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Savcı Açıkgöz, ayrıca sağlık kurulu raporu veren Bergama Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar hakkında da soruşturma izni verildiğini, bu kişiler hakkında da soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, beş sanık da kendilerine verilen kardiyoloji ve kalp biyografisi raporlarının sahte olduklarını bilmediklerini öne sürdü. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: