ANKARA (ANKA)- Türk Tabipleri Birliği Pandemi İzleme Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Avrupa Konseyi Sağlık Birimi tarafından domuz gribinin “sahte bir salgın” olduğu yönündeki açıklamalarına yönelik olarak, “Domuz gribinin bir pandemi olduğundan kimsenin kuşkusu olamaz. Bu bir pandemidir” dedi.
Prof. Dr. Eraksoy ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, sahte salgın iddialarının salgının boyutlarının anlaşıldığı günden beri dillendirildiğini söyleyerek şunları ifade etti.
“Pandemi dendiği zaman İspanyol gribi akla geliyordu, yol açtığı ölümler hatırlanıyordu, benzeri bir senaryo yaşanacak gibi algılandı. O nedenle hastalık hafif seyrettikçe, ölüm oranları yüksek olmadıkça ‘acaba sahte bir salgın mı’ gibi sorular soruluyordu. Açıkçası bunun bir pandemi olduğundan kimsenin kuşkusu olamaz. Bu bir pandemidir. Ama şükredelim, sevinelim diyeceğim, hastalık hafif seyirli bir hastalık olarak geçiyor. Fakat duyarlı olan, yakalanma olasılığı bulunan milyarlarca insan var. Bildiğimiz mevsimsel gribe oranla yüksek oranda bir hastalık görülecek ki bu da gerçekleşiyor, domuz gribi salgınının görülmediği ülke kalmadı. Ama hafif bir hastalığa yol açıyor ve ölümler daha az oluyor ve bu da ‘nasıl bir salgın’ diye soru işareti doğuruyor, ama buna sevinmek lazım. ‘Sahte salgın’ gibi nitelemek doğru değil, salgın olduğundan kimsenin bir kuşkusu yok.”
-“AŞI İYİ Kİ DE VAR”-
Prof. Dr. Eraksoy, domuz gribinin mutasyona uğrayabileceğini, aşının geliştirilmiş olmasının büyük bir olanak olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:
“Domuz gribinden dünyada 15 bin civarında ölüm olmuş ama yaygınlığı çok fazla olan bir hastalık. Başka pandemilere göre hafif bir virüsle karşı karşıyayız ancak bunu önceden bilmek mümkün değildi. Aşısını olmayacak mıydık, korunmayacak mıydık? Dünya Sağılık Örgütü de bu politikayı benimsedi. Türk Tabipleri Birliği de destek verdi. Şimdi geriye dönük batığımızda ağır bir hastalık olmadığı görülünce ‘hile mi var’ deniliyor ama bunu şimdi söylemek kolay. Ancak ilk ortaya çıktığında bilinemezdi. Bugünden itibaren de bilinemez. Bir başka dalga gelebilir, başka bir hastalık tablosu oluşabilir. H5N1 kuş gribi hastalarının yarısı kesin ölüyor ve hala da Doğu Asya’da etkisini sürdürüyor. H1N1 de insandan insana kolay bulaşıyor ama hafif bir hastalık yapıyor. Domuz gribi de mutasyona uğrayabilir, aşının geliştirilmiş olması büyük bir olanaktır. Aşı iyi ki de var, iyi ki de ilaçları da var, ayrıca her hastaya ilaç da önermiyoruz. Aşırı bir ilaç tüketimi yok.” (ANKA)