Sahte sigortalı soruşturmasında 853 kişiye suç duyurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdürlüğü, paravan şirketler aracılığıyla çalışmayan kişileri sigortalı göstererek, kurumu...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdürlüğü, paravan şirketler aracılığıyla çalışmayan kişileri sigortalı göstererek, kurumu zarara uğratanlarla ilgili geniş çaplı operasyon başlattı. Kâğıt üzerinde var olmalarına rağmen faaliyetleri bulunmayan şirketlerde onlarca kişinin ‘sigortalı’ gözüktüğü, ancak hiç prim ödemediği ortaya çıkarıldı. Bununla birlikte bazı muhasebecilerin sigortalı gösterdikleri bazı kişilerden prim ücretlerini topladıkları ancak SGK’ya ödemedikleri tespit edildi. Kurum müfettişleri tarafından sürdürülen çalışmalar sonucu 853 kişi hakkında ‘kamu görevlisine yalan beyanda bulundukları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.
SGK müfettişlerinin raporları çerçevesinde soruşturma başlatan cumhuriyet savcılığı konuya ilişkin iddianameyi hazırladı. Her hafta 50 kişiyi dinleyecek olan savcılığın iddianamesinde sahtecilikle ilgili ilginç bilgiler yer aldı. İddianamede “Kurum müfettişi denetiminin 8 Nisan 2007 ile 31 Temmuz 2007 tarihinde sonuçlandırıldığı belirtilen iddianamede, şüphelilerden bazılarının Malatya ve Malatya dışında faaliyeti bulunmayan işyerlerinin SGK’ya tescilini sağlayarak bu işyerlerinden kuruma sigortalı bildiriminde bulundukları, sigortalılığı sağlanan bu kişilerden sigortalı sağlama karşılığı ücret aldıkları, kuruma herhangi bir şekilde prim ödemedikleri anlaşıldı. Kurumca yapılacak yasal takipleri engellemek için bu işyerlerinin işverenlerini ve şirket ortaklarının şehri terk ettikleri ve adresi belli olmayan ve mal varlığı bulunmayan kişileri seçerek bu kişiler adına işyeri tescili yaptıkları tespit edildi. Söz konusu işyerinin faaliyet sürelerini kısa tutarak yasal takibi zorlaştırma amaçlı işlemler yaptıklarının anlaşıldığı görülmüştür.” denildi.

Reklam
Reklam

“KADINLARI İNŞAAT İŞÇİSİ GÖSTERMİŞLER”
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerle ilgili ilginç iddialara da yer verildi. Farklı sektörlerde kâğıt üzerinde birçok şirket kuran şüphelilerin, fiziksel güç kullanımının fazla olduğu inşaat sektöründe birçok kadını işçi gibi göstererek sigortalı yaptığı öne sürüldü.
Müfettişler tarafından sunulan raporda, Seri-K Temizlik İnşaat Ticaret Limited Şirketi’yle ilgili yapılan incelemede, şirkete ait işyerinin bir inşaat alanı olduğu belirlendi. Şirketten sigortalı gösterilenlerle ilgili olarak yapılan inceleme sonucu inşaatta çalışan işçilerin büyük bir kısmının bayan olduğunun tespit edildiği, bu sayıda bayanın inşaatta çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna iddianame yer verildi.
Savcılık, şüphelileri Türk Ceza Kanunu’nun 206 maddesi çerçevesi cezalandırılmaları istemiyle mahkemeye sevk etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz