Sahtekarı oğulları ihbar etti

50 milyar dolarını buharlaştıran Bernard Madoff'u iki oğlunun ihbar ettiği ortaya çıktı.

Müşterilerinin 50 milyar dolarını buharlaştırarak tarihin en büyük sahtekarlığına imza atan Bernard Madoff'u iki oğlunun ihbar ettiği ortaya çıktı. FBI'ın tutukladığı Madoff, golf kulüplerinde çok sayıda zengin Amerikalı'nın ve Nomura, UBS gibi dev kuruluşların milyarlarca dolarını saadet zinciri benzeri bir yapılanma içinde batırdı.

Tarihin en büyük bireysel sahtekarlık olayı olarak nitelendirilen Madoff davasının, Bernard Madoff'un oğullarının yaptığı ihbar sonrasında ortaya çıktığı açıklandı. FBI tarafından önceki gün tutuklanan 70 yaşındaki Madoff suçunu itiraf etmiş ve batırdığı para miktarını 50 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Oğullarına itiraf etti

Madoff'un oğulları Mark ve Andrew, geçtiğimiz Çarşamba günü artık yolun sonuna geldiğini anlayan ve kendilerine kurduğu saadet zinciri benzeri organizasyonu itiraf eden babalarını ihbar ederek bu büyük sahtekarlığı ortaya çıkardı. Mark ve Andrew Madoff'un avukatları her iki ismin de şirkette yönetici konumda olmasına rağmen varlık yönetimi biriminden habersiz olduklarını belirtti.

7 milyar $ istenince...

Nasdaq eski başkanı olan Madoff'un yarattığı saadet zincirinden en büyük zararı gören şirketlerin, Madoff'a 7.3 milyar dolar yatıran Fairfield Sentry Ltd. ve 2.8 milyar dolar yatıran Kingate Global Fund Ltd. olduğu belirtiliyor.

Aralık ayının ilk haftasında Madoff'un üst yöneticisine yaptığı bir açıklamaya göre müşterilerin 7 milyar doları çekmek istemesi şirketi büyük bir likidite krizi içine soktu. Zincirin yıkıldığını gören Madoff, çalışanlarının ifadesine göre "büyük bir stres içine girdi". Madoff daha sonra oğullarına ve üst yöneticilerine kurduğu saadet zinciri benzeri yapıyı anlatarak iflas ettiğini ve müşterilerinin 50 milyar dolarının yok olduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

300 milyon $'ı kaldı

Yine ifadelere göre Madoff, elinde 200-300 milyon doları kaldığını ve bu parayı çalışanları, ailesi ve arkadaşları arasında paylaştırmayı planladığını söyledi. Bir üst düzey yöneticinin ifadesine göre ise Madoff 1 hafta içinde yetkililere teslim olacağını açıkladı. Madoff, çevresindekilere "Bunun masum bir açıklaması yok. Hepsi büyük bir hataydı, iflas etmiş durumdayım. Dev bir saadet zinciri bu, artık daha fazla yürümüyor" dedi.

10 milyon dolarlık kefaletle serbest kaldı

Hukuk eğitimi gören Madoff, yatırım şirketini 1960 yılında 5 bin dolar sermayeyle kurmuştu. Wall Street'in demirbaşlarından biri olarak gösterilen, elektronik işlemleri ilk kullanan yatırım uzmanlarından biri olan Madoff, 1990'da Nasdaq başkanlığı yaptı. FBI tarafından önceki gün tutuklanan ve 20 yıl hapsi istenen Bernard Madoff mahkemeye çıktı ve dün Manhattan'daki dairesini ipotek ettirerek 10 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Bir golf kulübündeyseniz herkes Madoff'u anlatırdı

Madoff'un yatırım şirketiyle aynı binada kurduğu ve yıllarca gizlice yürüttüğü saadet zincirinin işleyişine dair ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Buna göre Madoff golf turnuvalarında, yardım derneklerinin yemeklerinde ve üst düzey organizasyonlarda tanıştığı insanları bu zincire dahil ediyordu. Çok özel bir A grubu yatırımcı listesi vardı. Her zaman yüksek getiri vaadediyor ve bunu da gerçekleştiriyordu. Böylece çok popüler oldu. Elit klüplerde çalışan gayri resmi çalışanları sürekli yeni isimler topluyor, "sadece çağrı yoluyla katılınabilen" bir sistemle düzenli olarak zengin yeni müşteriler buluyordu. Bir yatırımcı ifadesinde bu sistemi şu sözlerle anlattı: "Golf yaparken ya da üst düzey bir kulüpte yemekte mutlaka Madoff'un ne kadar kazandırdığını duyardınız. Herkes bu sisteme dahil olmak istiyordu." Başka bir yatırımcı ise Madoff ile ilgili şu bilgileri verdi: "Gösterişten uzaktı. 'Ben piyasa yapıcıyım, kimsenin parayı yönettiğimi bilmesini istemiyorum, bu hizmeti sadece seçilmiş özel kişilere veririm' derdi. Herkesten para almazdı."

Reklam
Reklam

İşte Madoff'a para kaptıranlar...

Madoff'un gizli saadet zincirine yüksek getiri beklentisiyle para yatıranlar birer birer ortaya çıkmaya başladı:

FAIRFIELD SENTRY LTD: Hedge fonun 7.3 milyar doları Madoff'un ellerindeydi.

KINGATE GLOBAL FUND LTD: Şirketin yönettiği 2.8 milyar dolarlık hedge fon Madoff'a yatırılmıştı.

UBS: Yatırım bankasının ne miktarda bir fonunun Madoff'la battığı açıklanmıyor. Ancak açıklanan bir rapora göre, İsviçreli bankerler Madoff'a toplam 5 milyar dolar kaptırmış.

BENEDICT HENTSCH: İsviçreli bireysel banka Madoff'a yatırılan paranın 47 milyon dolar düzeyinde olduğunu açıkladı.

PIONEER INVESTMENTS: UniCredit SpA'nın fon yönetim birimi hedge fonları üzerinden Madoff'a yatırım yapmıştı.

BRAMDEAN ALTERNATIVES LTD: İngiliz şirket varlıklarının yüzde 10'unu Madoff'da değerlendiriyordu.

NOMURA HOLDINGS: Ne kadarlık fonun Bernard Madoff'un saadet zincirinde battığı açıklanmadı.

Reklam
Reklam