Sahura kalkmadan oruç tutulur mu, sahura kalkmadan tutulan oruç kabul olur mu? Sahura kalkmadan oruca nasıl niyet edilir?

11 ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan'ın gelmesiyle birlikte orucu bozan eylemlerle ilgili araştırmalara başlanır. Bu mübarek ayda, kişiler 'sahura kalkmadan oruç tutulur mu?' sorusunun yanıtını aramaktadır. Peki sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

11 ayın sultanı Ramazan ayında Müslümanlar her gün oruç için sahura kalkarak ertesi günün orucu için niyetlenir. Oruç tutulan saatlerde yeme içme eylemleri yapılmayacağından, sahur yapmak bedenin enerji ihtiyacını karşılar ve gündelik hayat aktivitelerine kolayca devam etmeyi sağlar. Sahurun oruç ibadeti için dayanma gücü vermesi sebebiyle hem din alimleri hem de doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre; sahur yemeği, oruç tutmaya niyetlenen kişilerin imsak ezanından önce yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur masasında “bereket” olduğunu söylemiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en büyük farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Hz. Peygamber'in sahur ile ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir.

Reklam
Reklam

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddî-manevî bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur. Bu şekilde manevî lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddî-manevî bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Sahura kalkmadan tutulan oruç kabul olur mu?

Ramazan ayında sahur yemeğinin manevi önemi oldukça fazladır. Ayrıca gün boyu direnç sağlar. Ancak, bir şekilde sahur saati kaçırılabilir veyahut unutulabilir. Sahura kalkmayı unuttum oruç tutulur mu sorusunun yanıtı olarak; oruç tutmak için sahura kalkma zorunluluğu bulunmaz; ancak sahura kalkıp oruç tutmak manevi açıdan hoş görülmektedir.

Oruç niyeti açısından sahura kalkmadan oruca nasıl niyet edilir diye sorgulayanlar için; Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batmasıyla ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir. Ancak, imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için adına bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Sahur yapmadan oruç tutmak sağlıklı mı?

Sahura kalkarak yemek yenildiğinde, kan şekeri ve vücut değerleri dengede tutulabilmektedir. Sahurda alınan sıvı besinler ve su sayesinde, gün içerisinde vücudun enerjisi korunur. Sıvı kaybı yaşamamak için sahurda su oranı yüksek besinlerin tercih edilmesi son derece önemlidir. Ancak, sahura kalkamadım ne yapmalıyım diye merak edenler her zaman olacaktır.

Sahura kalkamamak, oruç tutmanın önünde engel değildir. Ancak sahursuz oruç tutulan günlerde kişi zorluk yaşayabilir. Özellikle zorluk yaşamamak ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için sahur yapılması tavsiye edilir.

Anahtar Kelimeler: