'Said Nursi Sempozyumu' Start Aldı

Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırma Vakfı’nın düzenlemiş olduğu...

Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırma Vakfı’nın düzenlemiş olduğu 8-12 Mayıs Adım Adım Said Nursi Sempozyumu’nun ilk adımı olan “Maddi ve Manevi Kalkınma Dinamikleri” temalı Arama Konferansı gerçekleşti. Konferansa Sivil Toplum Kuruluşları ve Paydaşlar katıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde yapılan sempozyumda Sivil Toplum Akademisi Başkanı Dr. İsmail Benek “Medeniyetimizin Yeniden İnşası İçin Kalkınma Dinamikleri” konulu bir konferans verdi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında “Medeniyet, insanca iyi ve ferah bir yaşayış şehir, uyum, ilim ve fen ve sanata tekamül etmiş cemiyetlerin maddi ve manevi beraberliğidir. Bizim medeniyet tarifimizin çekirdeği Medine’dir. Mekke’den bireyin iman inşası ile başlayan ferdin tekamülü Medine’de topluma dönüşmüştür. Bitlis bir irfan havzasıdır ve burada Tekke, Mekke, Medrese bir aradadır.” diyen Dr. Benek, Bedüizzaman Said Nursi’nin düşüncelerinin günümüzde iman ve özgürlüğü bir arada tuttuğunu belirterek şu sözlerle devam etti; “Bizdeki liberal, demokratik, özgürlükçü, maneviyattan uzak birçok laf var ama hiç biri ülkemizde tutmuyor. Tutması için bu özgürlüğe sorumluluk, maneviyat ve ilke olması gerekir. Dünya’nın neresinde olursa olsun iyi olan her şey bizimdir ve ona sahip çıkmalıyız.”

Bedüizzaman Said Nursi’nin söylemiş olduğu bizi batı medeniyetinden ayıran beş özellikten bahseden Dr. Benek, “Dayanak noktası kuvvettir, kim kuvvetli ise haklı odur. Hedefi menfaattir, kazanacaklarına bakmalarıdır. Menfaati düşünmekten sonrası karşılıklı çekişmedir ve birbirine düşerler. Bu mücadele de bölünmeye götürür. Zihinlerin taranıp, fikirlerin birleştirileceğini ve kimin söylediği değil ne söylendiği önemlidir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Düzenlenen konferansta konuşan Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ise “Bizim medeniyetimizin esas hedefi insanlığı geliştirmek. İnsanlığın gelişiminde Nurs Köyü’nde doğan Bedüizzaman Said Nursi’nin 5 bin sayfalık eserinden faydalanabileceğimizi düşünüyorum. İnsan ve entelektüel sermayemizle biz kendimizi Dünya’ya tanıtabiliriz.” dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru da Üniversite olarak Bitlis’in önemli şahsiyetlerini paneller ve sempozyumlarla; fikirlerini ve hayatlarını tüm dünyaya anlatmak istediklerini belirterek, “Yöredeki çalışmalarla akademik çalışmaları birleştirmek istiyoruz. Bitlis ve Yöresinde Yetişen İlmi Şahsiyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk ve YÖK tarafından onaylandı. Bu yörede yetişen insanlar sadece bölgeye değil tüm Dünya’ya ışık saçmışlar ve bu şahsiyetler kurduğumuz merkezimizde incelenecek. Bitlis’te Said Nursi Müzesi kurmak istiyoruz ve bu müzeyi dijital olarak hayata geçirmek istiyoruz.” dedi.

Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise “Bitlis Tanıtım Günleri’nde Bitlis’in yetiştirmiş olduğu şahsiyetleri tanıtma fırsatı bulduk ve bundan gurur duyuyoruz.” dedi ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Reklam
Reklam

Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, “Genelde Türkiye, özelde Bitlis çok şanslı çünkü Bedüizzaman gibi bir fıtratı çıkarmış. Hem yakın hem de uzak coğrafyayı aydınlatmış. Her Bitlisli bir Bedüizzaman'dır, her talebe bir Said Nursi’dir. Bu çalışmalardan somut şeyler çıkartalım ve bu toplantılar dizisi devam etsin.” şeklinde konuştu.

Açılış konferansı ve konuşmalarının ardından Arama Konferansı Masa Toplantıları’na geçildi. Toplantılarda; hak, adalet, fazilet, sevgi, kardeşlik, yardımlaşma, üretim, emek, dayanışma, demokrasi, ümit, doğruluk, eğitim, ahlak, sosyal kalkınma gibi konular konuşuldu. Programın ilk ayağı olan “Maddi ve Manevi Kalkınma Dinamikleri” temalı arama konferansı Perşembe günü son bulacak.

Programın ikinci ayağı olan Said Nursi Hayatı ve Fikirleri konulu sempozyumun sonunda Hapishane ve Sürgün Günleri konulu sergi 10-11 Mayıs günlerinde yer alacak. Program, 12 Mayıs Pazar günü Nurs Köyü’ne yapılacak olan gezi ve ortak açıklama ile tamamlanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: