Said Nursi’nin Evi 'kültür Evi' Oluyor

Bediüzzaman Said Nursi’nin 1953-1960 yılları arasında Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla kasabasında yaşadığı ev, Vali...

Bediüzzaman Said Nursi’nin 1953-1960 yılları arasında Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla kasabasında yaşadığı ev, Vali Memduh Oğuz’un girişimleriyle ‘Kültür Evi’ haline getiriliyor.

Barla kasabası Camikebir Mahallesi Gaziler Sokağı'nda bulunan 3 katlı ev, hisse sahipleri tarafından Isparta İl Özel İdaresi'ne hibe edildi. Restore edilerek ‘Kültür Evi’ne dönüştürülecek 200 yıllık evin Isparta turizmine büyük katkı sağlayacağı ifade edildi. Hisse sahipleri Şerafettin Öztürk, Zeliha Günay Örücü ve Haluk Örücü, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İl Özel İdaresi Hukuk Müşaviri Abdullah Çelik, Barla Belediye Başkanı Mehmet Sert ve İl Genel Meclis Üyesi Kamil Göncü ile birlikte tarihi evde incelemelerde bulunan Vali Memduh Oğuz, Isparta turizmine önemli katkı sağlayacak olan gizli bir hazinenin ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Ziyarette tarihi evin geçmişiyle ilgili bilgiler veren Rehber İsmail Özyurt, Bediüzzaman Said Nursi’nin 1953 yılında tarihi eve yerleştiğini ve 8 yıl boyunca çalışmalarını burada yürüttüğünü ifade etti. 200 yıllık geçmişe sahip olan evlerinin turizme kazandırılmasından dolayı son derece memnun olduğunu ifade eden hisse sahiplerinden Şerafettin Öztürk ise, katkılarından dolayı Vali Oğuz’a teşekkürlerini iletti.

Vali Oğuz, Bediüzzaman Sait Nursi’nin 1953-1960 yılları arasında ikamet ettiği evin kültür hayatı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Burada bulunanlar ileride önemli bir olayın tanıkları olarak hatırlanacaklardır. Barla, Türk kültür hayatı bakımından çok önemli bir yerleşim yeridir. Bu kasaba Said Nursi Hazretleri’nin mecburi ikamet yerlerinden biri olarak belirleniyor ve burada eserlerini telif ediyor. Vefa insanı olduğu için de daha sonra bu coğrafyaya, bu bölgeye, bu vilayete, bu kasabaya çok önem veriyor. Said Nursi Hazretleri bu vefa duygusu doğrultusunda 1953 senesinden sonra da Barla’ya geliyor ve Şeref Bey’in rahmetli babası da bu evi kendisine tahsis ediyor. Dolayısıyla bu evin bizim kültür hayatımızda çok önemli bir yeri var” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’deki ilk resmi tescilli ilim şehrinin Isparta olacağını kaydeden Vali Oğuz, “Isparta tarihi itibariyle, kültürel yapısı itibariyle, bulunduğu coğrafya itibariyle ilim şehrine layık bir yerdir. İnşallah bunun alt yapısı, mevzuatı gerçekleşir ve Türkiye’deki ilk tescilli ilim şehri Isparta olur. İşte bu evler Isparta’nın ilim şehri olduğuna dair birer işarettir. Birer tarihi delildir. Burada telif edilmiş eserler Isparta’da ilmin yaygın olacağına, gelecekte Isparta’nın ilimle aydınlanacağına, ilimle nurlanacağına birer işarettir. İslam’ın hedefi de cehaleti ortadan kaldırmaktır. Cehalet ortadan kalkarsa İslam da hedefine ulaşmış olur. Isparta’nın ilim sürecinde, ilim yolunda giderken bu ev önemli bir durak noktasıdır. İnşallah burası tarafımızdan restore edilerek, ziyarete açık hale getirilecek” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz