Sakarya Barosu Çocuk Ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Ekmen Epözdemir:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sakarya’ya acilen Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) açılması...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sakarya’ya acilen Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) açılması gerektiğini vurgulayan Sakarya Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Ekmen Epözdemir, “Sakarya’daki veriler bu merkezin acilen Sakarya’ya açılmasının gerektiğini gösteriyor” dedi.

Sakarya Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Ekmen Epözdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kısa adı ŞÖNİM olan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nin acilen açılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Ekmen Epözdemir, “Kadına karşı şiddet ve çocuğa karşı istismar olaylarının önüne geçilebilmesi için ŞÖNİM’in Sakarya’da acilen kurulması gerekiyor. Yani rakamlar aslında bunun Sakarya’da açılması için aciliyet olduğunu gösteriyor. Rakamlara bakmadan tek bir çocuk bile, tek bir kadın bile şiddete uğruyor. Onun için bu ŞÖNİM’in Sakarya’da açılması gerekiyor. Kadınlara ve çocuklara karşı sorumluluğumuz var. Bu kimlerin üzerine görev olarak düşüyor: Siyasi Partiler, Aile ve Sosyal Bakanlığı, Milletvekilleri, Çocuk koruma Merkezi ve ŞÖNİM’in kurulması için gerekli girişimlerde bulunmasını öneriyorum. Çocuk koruma merkezi çocuğun istismarını önlemek için önemli bir merkez. Birçok ilde açıldı ve faaliyete geçti. Sakarya’da açılması içinde altyapısı var. O nedenle biran önce açılmasını ve ben aciliyet taşıdığını düşünüyorum. Çocuk koruma merkezleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılıyor. İstismara uğrayan çocukların tanıları ilk elde psikolog ve psikiyatri tarafından doktor tarafından tespiti yapılan çocuğun ötelenmesine yönelik bir sistem. Yargılama sisteminin çocuğa uygun olmasını sağlayan bir sistem. Ama aynı zamanda çocuğu tedaviye de götüren bir sistem. Hem adli süreçte çocuğun ötelenmesi engellerken bir yandan da çocuğun mağduriyet dolayısıyla uğradığı deformasyonu ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavidir. Ben herkese Sakarya’da ŞÖNİM ve Çocuk koruma merkezinin açılması için üzerine düşeni yapması için davet ediyorum“ dedi.

Reklam
Reklam

Epözdemir, “Öncelikle çocuklara şiddet ve istismarın önlemeye yönelik çalışmalar odaklanmalıyız. Yani Türkiye’deki sistem söyle işliyor. Bir istismar vakası meydana geldiğinde onun arkasında nasıl cezanlandırmalıyıza herkes yöneliyor. Bunu yapmakla beraber öncelikle çocuğa karşı istismar veya kadına karşı şiddeti ve cinayeti önlemek için gerekli tedbirlerin alınması ve risk taşıyan faillere odaklanarak önleme çalışmalarının yapılması lazım. Bir istismar ve cinayet vakası varsa aslında olay bize önlemek için gerekli ipuçlarını veriyor. Mesela her ailenin aile hekimleri sistemi var. Yani her aile, aile hekimlerine gidiyor. Böyle işte istismar, ihmal ve şiddeti önlemek için bu konuda uzman kişilerle aile hekimleri risk taşıyan ailelerle irtibatta olarak hatta çocuğun doğumunda itibaren irtibatta olarak gerekli önlemleri alarak bu tür olayların önüne geçilebilir. Yani bu tür olayları önlemek tamamen bizim elimizde. Diğer kurumlarla da işbirliği çok önemlidir. Çocuk söz konusu olunca akan sular durur. Herkes bu konuda elini taşın altına koymalıdır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz