Sakarya Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği’nin Zararlarını Ve Mücadele Yöntemlerini Anlattı

Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği’nin zararlarından ve mücadele...

Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği’nin zararlarından ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. Keskin, zirai mücadele ilaçlarının yetkili kişilerin yazdığı reçete ile alınması gerektiğini, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Amerikan Beyaz Kelebeği’nin esas renginin beyaz, sırt ve karın kısmının kül rengine çalan boz bir rengi olduğunu belirten Keskin, “Tırtılları ise ilk gelişme dönemlerinde donuk tereyağı sarısı olup üzerinde beneklerden başka şekiller görülmez. Tırtılların gelişmesinin ileri safhalarında bu beneklerden birçok kısa ve renksiz kıllar meydana gelir. Tırtılların başı siyah, göğüs ayakları koyu boz renkli, karın ayakları ise donuk sarıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Kışı muhtelif yerlerde pupa halinde geçiren Amerikan Beyaz Kelebeği’nin çıkışının Mayısın ilk haftası ile 3. haftası arasında olduğunu kaydeden Keskin, “İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3. haftasına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yumurtalarını yapraklara yapışkan bir madde ile bırakırlar. En şiddetli rüzgarlarda yumurtaları tahrip olmaz. Yılda 2-3 döl verirler. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar” diye konuştu.

Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele kapsamında kültürel önlemleri şöyle açıkladı: “Yumurta paketleri toplanıp imha edilmeli. Ağ içerisindeki tırtıl kümeleri kesilip yakılmalı. Ağaç gövdelerine bağlanan kuşaklarda toplanan tırtıllar imha edilmelidir.”

Keskin, ilaçlı mücadele kapsamında ise “İlaçlı mücadele Haziran ve Ağustos aylarında (Şayet 3. döl larva çıkarsa Eylül ayında) tırtılların yaprak içlerinden çıkıp ağlarını örmeye başladıkları zaman daha ziyade tırtılların 2. ve 3. gelişme döneminde olduğu bir devrede yumurtaların açıldığı bir dönemde yapılmalıdır. Her döle karşı bir ilaçlama yapılmalıdır” diyerek, zirai mücadele ilaçlarının yetkili kişilerin yazdığı reçete ile alınması gerektiğini, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz