Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş Sakarya Trafiğini Yorumladı

Nüfusu 902 bin 267 olan Sakarya’da 128 bin 770’i il merkezinde olmak üzere toplam 201...

Nüfusu 902 bin 267 olan Sakarya’da 128 bin 770’i il merkezinde olmak üzere toplam 201 bin 389 tescilli motorlu araç bulunuyor. Sakarya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Sakarya genelinde ve merkezinde trafikle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Şehir merkezindeki trafik yoğunluğunun neredeyse bütün iş merkezlerinin Kent Meydanı etrafında toplanmasından kaynaklandığını kaydeden Aktaş, “İl merkezinde bir günde yaklaşık 90-95 bin araç hareketliliği olmakta, bunlardan 35 bini bulvara giriş yapmaktadır. Şehir Kent Meydanı etrafında kuruludur. Bütün alışveriş yerleri burada toplanmıştır. Bu sebeple de park sorunu yaşanmaktadır. İlimizde ilçelerin daha da gelişmesiyle birlikte insanlar için alışveriş tercihi oluşup, şehir merkezindeki yoğunluğun azalacağını ummaktayım. Trafik ekipleri ağırlıklı olarak emniyet kemeri uygulaması yapmaktalar. Buna karşılık sürücülerinde bu kurallara uyduğunu, şehir içinde emniyet kemeri takma oranın arttığını görmekteyiz.

Reklam
Reklam

Meydana gelen kazalarda yaralanma ve ölümlerin, sürücü ve yolcuların araç içerisinde emniyet kemeri takmamasından kaynaklandığına dikkat çeken ve bu yüzden emniyet kemeri uygulamalarını daha sıklıkla yaptıklarını kaydeden Aktaş, “Emniyet kemeri kullanımının sürücüler ve ön koltuktaki yolcular için ölüm ihtimali yüzde 40-50 oranında, arka koltuktaki yolcular için ise yüzde 25 oranında azalttığı görülmektedir. Kazalarda emniyet kemeri kullanımı bu kadar önemliyken ilimizde 2011 yılı ve öncesinde emniyet kemeri kullanma oranı yüzde 8’lerdeydi. Yapılan çalışmalarla yüzde 70’lere kadar çıkarıldı. Ancak hedefimiz tüm araç kullanıcılarının emniyet kemeri kullanması olduğu için uygulamalar aynı ciddiyetle devam edecektir. Emniyet kemeri, insanların kurallarla disipline edilmesi ve kendilerini kurallara uyacağı yönünde telkin etmek amacıyla önem arz etmektedir” diye konuştu.

Karayolu trafiğindeki ölüm ve yaralanmaların büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Aktaş, “Maalesef ki artış hızı ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın dizginlenememektedir. Trafik kazaları problemine bir sistem yaklaşımında bulunup, neden-sonuç ilişkisi kurmak zorunludur. Arkadaşlarımız da bu doğrultuda kazaların oluş nedenleri, aralarındaki ilişkiler, en çok kazaların olduğu yerler gibi hususlarda bir çalışma yapmakta, çıkan sonuçlara göre denetlemeler planlanmaktadır. Ayrıca çalışmalar ilgili kurumlarla da paylaşılmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Dolmuş kültürünün sadece 3. Dünya ülkelerinde kaldığının altını çizen Aktaş, Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma ile ilgili projelerinin olduğunu ayrıca raylı sistem çalışmalarının da trafiği rahatlatacağını söyledi.

Trafik Denetleme Şubesi ve servisçiler odası tarafından SATSO’da eğitim seminerleri düzenlenerek bin 480 servis sahibi ve şoförüne trafik eğitimi verildiğini ve katılımcılara da sertifika verildiğini dile getiren Aktaş, Yine SESOB tarafından minibüs şoförlerine yönelik trafik eğitim seminerleri düzenlendiğini söyleyerek çalışmaların yıl içinde aynen devam edeceğini belirtti.

Fahri Trafik Müfettişleri konusuna da değinen Aktaş, “Fahri trafik müfettişleri, gönüllü ve herhangi bir ücret almadan trafik düzenin sağlanmasına yardımcı, en az yüksekokul ve 10 yıllık sürücü belgesi, 40 yaş, kaza yapmama, sürücü belgesine el konulmuş olmama gibi kriterlere sahip gönüllü vatandaşlarımız arasından seçilmektedir. Halen ilimizde bu yıl içerisinde dahil olanlar ile birlikte 404 Fahri Trafik Müfettişi bulunmaktadır. Bu yıl bu güne kadar 10 bin 753 araca tespit tutanağı düzenlemişlerdir. Araç sürücülerine her an yakalanma duygusunu vermekte ve kural ihlalinden çekinmede çok faydalı olmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

MOBESE sistemlerinin asayiş olayları için kurulduğunu anlatan Aktaş MOBESE’de görevlendirilen bir trafik personeli tarafından hatalı park eden sürücülerin fotoğraflarını çekmek suretiyle ceza yazıldığını da söyledi.

Önemli kavşaklara trafik ekibi konularak sürücülere kavşak kuralları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirten Aktaş, “Öğrencilere trafik bilinci oluşturulması için 25 okulda 5 bin 876 öğrenciye trafik eğitimi verilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün trafik eğitimi simülasyon aracı getirilerek Kent Meydanında 312 kişiye uygulamalı olarak emniyet kemerinin faydaları anlatılmış ve 10 bin civarında emniyet kemeri ile ilgili el broşürü dağıtılmıştır” dedi.

Polis halk ilişkilerine çok fazla önem verdiklerinin altını çizen Aktaş, “Vatandaşın yardımı olmadan bizim yapacağımız çalışmalar eksik kalmaktadır. Bu sebeple gerek 155’e, gerekse e-mail olarak gelen ihbarları önemseyip, ihbar ettikleri araçların kontrollerini yapmaktayız” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: