Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Diyabeti Anlattı

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Ekipleri Adapazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu kursiyerlerine diyabeti...

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Ekipleri Adapazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu kursiyerlerine diyabeti anlattı.

Adapazarı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda toplanan 60 kişilik kursiyer grubuna 12-18 Kasım Diyabet Haftası sebebiyle Diyabet Hastalığı hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Rana Beşler’in programına Sakarya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Değirmenci, Akşam Sanat Okulu Müdürü Yalçın Cincorop, Müdür Yardımcısı Eba Müslüm Çat ve Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü AR-GE Şube Müdürü Filiz Koç’ta katıldı.

Reklam
Reklam

Diyabet konusunda katılımcıları bilgilendiren Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Rana Beşler; ““Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) insan vücudundaki pankreas adlı salgı bezinin yeterince insülin hormonu üretmemesi veya insülinin vücut ta yeterli şekilde kullanılmaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Kişi beslenerek kana geçen glikozu kullanamaz ve Kan şekeri yükselir. Kana geçen glikoz ancak insülin hormonu ile hücrelere girebilir. Bu yetmezlik durumu hastalık başladığı andan itibaren ömür boyu sürecektir.“Sağlıklı bir kişinin açlık kan şekeri 126 mg/dl, Tokluk kan şekeri (yemekten 2 saat sonra) 200 mg/dl’nin üzerine çıkmaz” diyen Beşler, “Bunun üzeri Diabetes Mellitus olarak kabul edilir. Kan şekeri yüksekliği devam ederse sık idrara çıkmak, çok idrar yapmak, çok su içmek, halsizlik ve kilo kaybı olur. Çünkü vücut hücreleri enerji kaynağı olarak depolarındaki yağları ve proteinleri yakıt olarak kullanmaya başlar” şeklinde konuştu.

Beşler; “Tüm Dünyada ve ülkemizde insülin hormonu kaşiflerinden olan Kanadalı tıp Doktoru Frederic Barting’in Doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilmiştir. 2011 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre Dünyada 366 Milyon diyabetli hasta, 183 milyon da tanısı tam konulmamış hasta tespit edilmiştir. Ülkemizde ise tam 7 milyon kişi hastalıkla yaşamaktadır. Ne yazık ki adı gibi şeker olmayan bu hastalık uzun dönemde kontrol altına alınmadığında körlüğe, kalp damar sistemi hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir sistemi bozukluğuna, inmeye, kemik kaybına, cinsel sorunlara neden olabilmektedir. Tedavideki kan şekeri ayarını sağmak amacıyla diyabet komplikasyonlarını önlemek veya komplikasyon gelişimini yavaşlatmak mümkündür. Ülkemizde iyi tedavi edilmediğinde yaşamsal tüm organlarda kalıcı bozukluğa neden olan hastalık, yaşam kalitesini hem önemli düzeyde azaltmakta hem de tedavi maliyetlerini çok yükseltmektedir. Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, Obez, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşayan hipertansiyonu olan, gebeliğinde iri bebek doğuran kişiler risk grubunu oluşturmaktadır. Diabetes Mellitus tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar ve -/veya insülin kullanılır. Bunun yanında kişinin beslenme alışkanlıkları ve eksersiz programları tedavinin en önemli parçalarıdır. Unutulmamalıdır ki hastalık ile yaşamın en önemli şartı diyabet hakkında bilgi sahibi olmak ve tedavi programına tam uyularak olur. Tüm halkımızın hastalık hakkında bilinçlenmesi erken tanı ve tedavide önemlidir” dedi.

Reklam
Reklam

Programın sonunda İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Serdar Değirmenci, Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Rana Beşler, İl Sağlık Müdürlüğü AR-GE Şube Müdürü Filiz Koç ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Yalçın Cincorop katılımcılara sertifika verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: