Sakarya Kardeşliğin Başkentidir

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Modern Çağ Karşısında İnsan ve İslam Düşüncesi...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Modern Çağ Karşısında İnsan ve İslam Düşüncesi konferansında konuşan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, “Sakarya bir sentezdir, Sakarya’yı Allah korusun. Sakarya’da Millet-i Osmaniye’nin muhtelif akvamı bir araya gelmiş ve o İslam kardeşliğinin çok güzel bir numunesi burada sergileniyor. Allah bozmasın. Bu küçük ölçek makroya taşınmak zorunda. Bu tecrübe ülkemizin geneline taşınmalı. Bu yönden Sakarya ilçeleri ileride birçok ilahiyatçı, siyaset bilimci için araştırma sahası olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Kültür Sanat Etkinlikleri Aralık ayı programını, “Modern Çağ Karşısında İnsan ve İslam Düşüncesi” konferansı ile kapattı. Konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Fatih Turan, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, BELPAŞ Genel Müdürü Nihat Seymen, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve Sakaryalılar katıldı.

Modern Çağ Karşısında İnsan ve İslam Düşüncesi konferansının konuşmacısı olan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, “Gece yoktur. Gece, güneşin, nurun perdelendiği anın geçici bir adıdır. Batıl, kötü, şer yoktur. Kâinatta var olan sadece hayırdır, mutlak iyiliktir, mutlak güzelliktir. Yeryüzünde birçok kötülükle karşılaşıyoruz. İşte bunlar, geçici arızi durumlardır. Güneş, ziyasını yaydığı zaman gece gelir. O zaman var olan güneştir, nurdur, ışıktır” diye konuştu.

Geçmiş medeniyet tecrübelerinin öneminden bahseden Prof. Kılıç, “Osmanlı, kendinden evvel geçmiş medeniyet tecrübelerini kendi bünyesine taşıdığı için güzel bir sentez yakalamıştır. Üçüncü Murat Bağdat seferi dönüşünde Bağdat ve Tebriz’de ne kadar İslam sanatları uzmanı varsa bu topraklara gelmelerine vesile olmuştur. Çünkü sanat ve ilim her zaman için himaye altında gelişir. Sanatçılar her zaman himaye görmüşler ve sanatlarını, ilimlerini sunabilmeleri için imkânlar sunulmuştur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konferansında Sakarya hakkındaki düşüncelerini de katılımcılara aktaran Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, “Sakarya bir sentezdir, Allah korusun Sakarya’yı. Sakarya’da Millet-i Osmaniye’nin muhtelif akvamı bir araya gelmiş ve o İslam kardeşliğinin çok güzel bir numunesi burada sergileniyor. Allah bozmasın. Bu küçük ölçek makroya taşınmak zorunda. Bu tecrübe ülkemizin geneline taşınmalı. Bu yönden Sakarya ilçeleri ileride birçok ilahiyatçı, siyaset bilimci için araştırma sahası olacaktır” dedi.

İslam Dünyası hakkındaki fikirlerine de değinen Prof. Kılıç, “Ayet şöyle der, Ben sizdeyim görmez misiniz? Mutlak Tevhid anlayışında var olan yalnız Allah ise onun haricindeki varlıklar kendi başına var olamaz. Biz ona doğru yöneldiğimiz zaman bütün günahlarımızdan arınmış oluyoruz. Asr-ı Saadet’te ben Müslüman’ım demek birçok anlam ifade ediyordu. Günümüzde ise anlam kaymaları yaşadı, bütün dinlerin başına geldi. İnsanı Allah’a yaklaştıran İslam anlayışından uzaklaşarak çok farklı İslam anlayışına doğru gidiyoruz. İnsanı kaybettiği için İslam dünyası, modern insanın sorunlarına çözüm bulmada zorlansa da modern insanlığın dünyada sorunlarına en güzel çözümleri İslam ariflerinden bulur” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, konferansın sonunda Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’a teşekkür ederek üzerinde Sakarya tasvirinin bulunduğu minyatür çalışma hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: