Sakarya Nehri’nde Susuzluktan Adacıklar Oluştu

Eskişehir’den doğan, Sakarya’nın Karasu ilçesinde Karadeniz’le buluşan, 824 kilometre uzunluğundaki Sakarya Nehri’ndeki su seviyesi son...

Eskişehir’den doğan, Sakarya’nın Karasu ilçesinde Karadeniz’le buluşan, 824 kilometre uzunluğundaki Sakarya Nehri’ndeki su seviyesi son yılların en düşük seviyesine ulaştı. Nehir, kıyıdan 10 metre kadar çekilirken, debisi ise saniyede 15-20 metreküpe kadar düştü. Üzerinde adacıklar oluştu. Nehirdeki ekolojik dengenin bozulmaması için debinin 100 metreküpün altına düşmemesi gerekiyor.

Barajlarda su tutulması ve yağışların yetersizliği nedeniyle Sakarya Nehri'nin taşıdığı su miktarı son yılların en düşük debisini gördü. DSİ 32.Şube Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, nehrin su seviyesi geçen yılın da altına indi. Geçen yıl aynı mevsimde nehrin debisi saniyede 40 metreküp iken, bu yıl bu rakam 15 metreküpe kadar düştü. Nehrin Ankara’daki bazı kolları kurudu. Su seviyesi her geçen gün düşüyor.

Reklam
Reklam

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü yaptığı gözlemde nehirdeki su seviyesindeki düşüşün endişe verici boyutlara ulaştığını bildirdi. Nehirdeki su seviyesinin düşmesinin, kirlilik yükünü artıracağını ifade eden uzmanlar, bunun nehirdeki oksijen miktarını düşürerek toplu balık ölümlerine yol açabileceğini kaydetti. Nehirdeki ekolojik dengenin bozulmaması için debinin 100 metreküpün altına düşmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Harita ve Kadastro Mühendisler Odası’nın yaptırdığı ‘Sakarya Nehri kirlilik yükünün belirlenmesi’ konulu çalışma nehirdeki kirliliği gözler önüne sermişti. Hazırlanan raporda, sanayileşmeyle orantılı olarak nehirde hızlı bir şekilde kirlenmenin arttığı vurgulanarak, “Yan kollardan ve nehir havzasındaki yerleşim bölgelerinden gelen evsel atıklar’ ile ‘tarım arazilerinden karışan gübre ve pestisitler, nehir ve onu besleyen derelerin kenarlarında kurulmuş olan işletmelerden gelen atıklar nehri kirletiyor. Nehir, demir ve diğer ağır metallerin yüksekliği bakımından yoğun kirlilik gösteriyor.” ifadelerine yer verilmişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: