İstanbul'da faaliyet gösteren bir firma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden 6 ay önce Sakarya'da 498 bin dönüm alanda doğalgaz aramak için izin aldı. Bu izin sonrasında Sakarya genelinde sondaj kuyuları ile doğalgaz aramasına başlandı. Aramalar sonucunda Söğütlü'de 400, Ferizli ve Serdivan'da ise 450 metre derinlikte doğalgaz bulundu. Firma üç bölgede doğalgaz bulunmasıyla ilgili olarak Sakarya Valiliği'ne bilgi verirken, doğalgaz bulunan bölgelerdeki sondaj yapılan kuyuların önlem olarak kapatıldığı belirtildi.
Sakarya Valiliği ise il genelinde yapılan doğalgaz arama çalışmalarında doğalgaz bulunduğunu doğrularken, bölgedeki doğalgaz rezervi hakkında önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılacağı belirtildi.
En fazla petrol Batman’da, doğalgaz Tekirdağ’da çıkarılıyor
Türkiye’de sınırlı sayıda ilde petrol ve doğalgaz üretimi yapılıyor. Resmî verilere göre en fazla petrol Batman’da, doğalgaz ise Tekirdağ’da çıkarılıyor. Ticaret ve tarihiyle öne çıkan İstanbul’da da ham petrol ve doğalgaz üretimi söz konusu. Yılın ilk 7 aylık döneminde İstanbul’da 3 bin 649 varil ham petrol ve 16,9 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı.
İşte Türkiye'nin doğalgaz haritası
Rezerv bakımından fakir olan Türkiye’de sınırlı sayıda ilde petrol ve doğalgaz üretimi yapılıyor. Resmi verilere göre en fazla petrol üretimi Batman’da, doğalgazın ise Tekirdağ’da yapılıyor. Ticaret ve tarihiyle öne çıkan İstanbul’da da ham petrol ve doğalgaz üretimi söz konusu. Yılın ilk 7 aylık döneminde İstanbul’da 3 bin 649 varil ham petrol ve 16,9 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı. 2013’te ise İstanbul’un yıllık petrol üretimi 785 varil, gaz üretimi ise 24,9 milyon metreküp (m³) olarak gerçekleşti. Batman bu yıl (31 Temmuz itibarıyla) 4,1 milyon varil ile Türkiye’de en fazla petrol üretilen il oldu. Batman’ı Diyarbakır 3,1 milyon varil üretim ile ikinci, Adıyaman 1,8 milyon varil ile üçüncü sırada izledi. Türkiye petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini, doğalgazın ise yüzde 1’ini kendi kaynaklarından karşılayabiliyor. Öte yandan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) verilerine göre Türkiye’de karaların yüzde 20’si, denizlerin ise yüzde 1’inde petrol-doğalgaz araması yapılabilmiş.
Doğal gaz
Doğal gaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğal gazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur.
Diğer bileşenleri; etan(C2H6), propan(C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğal gaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğal gaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.
Doğal gazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri, yeraltındaki petrolün de bileşenleridir. Doğal gaz geçmişte petrol üretimi esnasında ortaya çıkan yararsız bir atık olarak görülmüş ve petrol üretim tesislerinde yakılarak uzaklaştırılmıştır. Günümüzde ise değerli ve stratejik bir enerji kaynağı olarak sıklıkla evlerde ve endüstride kullanılmaktadır.
Dünya üzerinde Antarktika dışında tüm kıtalarda doğal gaz üretilmektedir. Dünyadaki en büyük üretici Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. ABD, Kanadave Hollanda ve İran da önemli doğal gaz üreticileri ülkelerdendir.
Doğal gazı en verimli ve en ucuz taşıma yöntemi boru hattı kullanımıdır. ABD'de büyük bölümü II. Dünya Savaşı sırasında döşenmiş yaklaşık 3,2 milyon km doğal gaz boru hattı vardır.
Bunun yanında doğal gaz basınçlı tanklarda sıvılaştırılmış olarak da taşınabilir. Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşıma sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması zorunluluğu, bu taşıma yöntemini boru hattı yöntemine göre daha verimsiz kılmaktadır.
(DHA)