Sakarya’da Müzeler Günü Kutlaması

Sakarya’da Müzeler Günü Kutlaması Ahmet Akkoç Ortaokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler...

Sakarya’da Müzeler Günü Kutlaması Ahmet Akkoç Ortaokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Günü kutlama programı Ahmet Akkoç Ortaokulu Konferans Salonu’nda yapıldı. Programa Milli Eğitim Müdürlüğü şube müdürleri, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi) Müdürü Arkeolog Mürşit Yazıcı, Okul Müdürü Dursun Sarı, öğretmenler, öğrenciler ve Müze personeli katıldı.

Okul Müdürü Dursun Sarı yaptığı açılış konuşmasında müzelerin tanıtılmasının eğitim kurumlarının görevi olduğunu kaydederek, okullarında böyle bir program düzenlendiği için emeği geçenlere teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Sarı’nın konuşmasının ardından söz alan Sakarya Müzesi Müdürü Arkeolog Mürşit Yazıcı ise müzenin ne olduğunu ve ne gibi işlevlerini öğrencilere anlattı. Sakarya Müzesinin Sanal ortamda gezilebilen müzelerden biri olduğunu kaydeden Yazıcı, müzeye gelen ziyaretçilerden hiçbir ücret alınmadığını da söyledi. Müzelerin Kültür Turizminin başrolünde olduğunun altını çizen Yazıcı, müzelerin aynı zamanda bulundukları şehirlerin gelişmelerine de katkı sağladığını söyledi.

Sakarya Müzesinin evden müzeye dönüştürüldüğü için çağdaş müzecilik anlayışının tam anlamıyla yapılamadığını anlatan Yazıcı, bu durumun müzede yapılacak olan yeniliklerle en kısa zamanda giderileceğini söyledi. 1999 yılındaki büyük depremin ardından 4 yıl ziyaretlere kapatılan müzede sayısız kültür varlığı olduğuna dikkat çeken Yazıcı şunları söyledi: “Müzenin bahçesinde, Sakarya İli sınırları içinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütun kaideleri sergilenmektedir. Müzenin sergi salonunda tarih öncesi çağlar ile Roma ve Bizans Dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir. Arkeolojik eserler arasında yassı el baltaları, pişmiş toprak kaplar, koku ve gözyaşı şişeleri ile madeni ve cam eserler yer almaktadır. Bursa, Amasya, Konya, Tokat ve Ankara Etnografya müzelerinden seçilerek sergilenen etnografik eserler arasında ise Ulu Önder Atatürk'ün kullandığı eşyalar ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır eşyalar, mühürler ve el işlemeleri yer almaktadır.”

Reklam
Reklam

Müzede bin 940 adet tarihi eserin olduğunu ancak sınırlı imkanlardan dolayı bu eserlerin sadece 366’sının sergilenebildiğini kaydeden Yazıcı, “Sakarya genelinde 23 arkeolojik sit alanı, 2 kentsel sit alanı ve 414 adet tek yapı tarihi eser koruma altında bulunuyor. Sakarya’mızda bulunan 9 koleksiyonerimizin elinde ise toplam 681 adet kültür varlığı var” dedi.

Yazıcı’nın konuşmasının ardından müze arkeologlarından Ender Gökhan Beyazçam slayt eşliğinde Sakarya’nın kültürel varlıklarını anlattı.

Yapılan konuşma ve sunumların ardından program, Ahmet Akkoç Ortaokulu öğrencilerinin, Tiyatro gösterisi, Şiir, Skeç, Folklor Gösterisi ve koronun seslendirdiği şarkılarla tamamlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: