Sakaryalı Müteahhitlerden Son Yapılan Zamlara Tepki

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, son yapılan zamların vatandaşı derinden yaraladığını ifade ederek tepkisini...

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, son yapılan zamların vatandaşı derinden yaraladığını ifade ederek tepkisini dillendirdi. Temel ihtiyaçlara yönelik yapılan zamların vatandaşın belini büktüğünü aktaran Savaş, tapu harçlarına yapılan yüzde 7 oranındaki zammın da ev almak isteyen vatandaşları zorlayacağını ve bu zammın yeniden düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Vatandaşın üzerinde vergilerin çok büyük bir yük olduğunu ifade eden ve zamlarla ilgili tepki gösteren Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, lüks şeylere yapılan zamlara bir şey demediklerinin altını çizerek, “Özellikle temel ihtiyaçlara yönelik yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ailesinin geçindirmesi bu şartlar ve enflasyonla mümkün değil” dedi.

Reklam
Reklam

Özellikle son zamların hayli can yaktığını kaydeden Savaş, “Benzin, mazotun dışında en önemli konulardan birisi de tapu harçları. Yüzde 7 oranında tapu harçlarına yapılan vergi artışıyla birlikte gelen zam oranı baştan düşünülmeli. Vatandaş yılların birikimiyle ev sahibi olmak istiyor ancak sürekli vatandaşı zorlayacak, ev sahibi yapmayacak sıkıntılar ortaya çıkıyor. Daire alacak olan vatandaş çoğu zaman banka kredisi ile alıyor. Banka masrafları üzerine birde alım satım harçlarına eklediğiniz zaman ödeyeceği daire fiyatı otomatikman 3 bin TL daha artıyor. Legal olarak çalışan ve satışlarını belediyeden aldığı rayiç üzerinden değil de daireyi sattığı fiyat üzerinden yapan müteahhitler satışlarda zorlanıyor. Halbuki daire karşılığı arsalarını müteahhitlere veren vatandaşlar belediyeden aldıkları kat ittifakı tapular üzerinden düşük satış yaptıklarından ve fatura kesme zorunluluğu olmadığından alım satım harçları az tutuyor. Böylece düzgün çalışan müteahhit daire satmakta zorlanmış oluyor. Güvenilir müteahhitler arsa sahipleri ile ve illegal çalışan müteahhitlerle rekabete giremiyor. Tapu harçlarına yapılan zam oranı Müteahhitler olarak yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Zaten zamdan önce tapu harçları yüksekti. Konut almakta zorlanan vatandaşları daha da zora sokmak yerine kolaylık sağlamak gerekiyor. Mevcut konutları bizler satmakta yani alıcı bulmakta güçlük çekerken bu yükü daha da ağırlaştırarak il ve ülke ekonomisine darbe vurmak hiç hoş değil. Bize göre tapu harçlarına yönelik yapılan zamların geriye alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

“Bizler zaten kar oranlarını düşürerek vatandaşı konut sahibi yapmak için çeşitli kolaylıklar sağlarken devlete ödenen vergiler noktasında halkımız haklı bir kolaylık istiyor” diyen Savaş açıklamasını şöyle tamamladı: “Benzin ve mazot gibi yakıtlara yönelik yapılan sürekli zamlarda müteahhitlerin nakliye masraflarını da yükseltmiştir. Dünya’da en pahallı yakıtı Türkiye’nin kullanması da gelişen bir Türkiye ile örtüşmüyor. Vergi yükünü hafifletmek yerine daha da vatandaşın üstüne yüklemek yerine alternatif politikalar üreterek halkın refahını sağlayabiliriz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: