Dow için 12.750, Dax için ilk anda 6.450, asıl 6.800, İmkb100 için 59.300 ama asıl 61.000 geçildiğinde rahatlama daha doğru olur. Bu seviyeler geçilmeden dünkü gibi yükselişler, sadece öncesindeki sert düşüşlerin tepkisi olan ara nefeslenmeler olarak kalabilir.
Kısacası henüz risk daha bitmiş değil. 58.400'lerin üstünde kalmak alt desteklere düşme riskini öteler ama tam ortadan kaldırmaz. Bu nedenle 59.300'ün de geçilmesi önemlidir. Ama bu ortamda 59.300 civarı seviyeleri önemli yakın dirençler olacağı için, ilk anda geçebilmek biraz zor olabilir.
ABD konut verileri beklenildiği gibi iyi gelmedi. Almanya, hem Fransa'ya hem de Yunanistan'a mesaj olabilecek tarzda açıklamalarla AB mali birlik politikalarından dönüş olmayacağını, AB anlaşmalarının yeniden tartışılamayacağını, Yunanistan'ın Euro'da kalmasını istediklerini, bunun için destek vereceklerini ama ayrılmak isteğinin Yunanlıların kendi tercihleri olacağını, ayrılmak istemiyorlarsa gereken tedbirleri uygulamaları gerektiğini söylüyorlar.
Yunanistan yeniden seçim kararı aldı. Seçim hükümeti kuruldu. 17 Haziran'da yeniden seçim var. Ama bu seçimde, AB politikalarını eleştiren Alexsis Tsipras'ın partisi Radikal Sol Koalisyonu daha da güçlenebilir. Eğer ilk parti olup hükümet kurabilirse, bu seçim sonucunda da AB ile yeni pazarlıklar kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle seçim sonrasının riskleri nedeniyle bu tarihe kadar olabilecek yükselişler sınırlı kalabilir.
ECB Yunanistan'ın bazı bankalarına likidite imkanını durdurdu. Bankaların sermayelerini güçlendirmelerini istiyor.
AB Yunanistan Konusunda Ne Yapmalı?
Bunu istemiyorlar gibi görünüyorlar ama, bana göre Yunanistan'ın Euro Birliğinden çıkmasına izin vermeliler. Hatta çıkartmalılar. Ama sonrasında aynı anda özellikle İspanya ve İtalya dahil tüm AB ülkelerine sınırsız destek kararlarını açıklamalılar. Çünkü Yunanistan, tüm borcuna yakın tutarları sildirmeden bu borç yükünden kurtulacağa benzemiyor. Turizm dışında ciddi bir sanayii olmadığı için, hızlı gelir imkanı bulamayacaktır. Oysa İtalya ve İspanya sanayi bakımından Yunanistan ile kıyaslanmayacak ölçüde güçlü ekonomileri var. Ekonomik tedbirlerle içinde bulundukları sıkıntıyı aşabilme imkanlarına sahipler.
Yunanistan para birliğinde durduğu müddetçe, pazarlıkları sürdürmeye devam edecek gibi duruyor. Çünkü halkı bizim zamanında yaşadığımızda kabul ettiğimiz acı reçeteleri uygulamak istemiyor. AB'nin avanta fonları ile sahip oldukları maaşlardan, ikramiyelerden ve benzer bir çok imkanlarından vazgeçemiyorlar. İşte bu nedenle Yunanistan şimdilik anlaşsa da, yeterli üretimi olmadığı için, AB Euro Birliği için devamlı risk ve yük teşkil etmeyi sürdürecektir. Bu nedenle Yunanistan Euro birliğinden çıkartılmalı ama diğer tüm ülkelere yönelik eş zamanlı finansal destek kararları açıklanmalıdır. Yoksa Euro Birliği geçmiş bir fantazi olarak tarih sayfalarında kalır!
Yunan halkı tarafından euro'dan çıkılacağı korkusu ile banka mevduatlarında çekilme yaşanıyor. Çok doğru bir davranıştır. Çünkü eğer Drahmi'ye dönüş kararı alınırsa, ilk anda belirlenecek euro karşılığı Drahmi kuruna göre kendilerine bankalardaki paraları karşılığı Drahmi verilecektir. Sonrasında Drahmi çok daha fazla devalüe olacaktır. Bu nedenle olası bir Euro'dan çıkış riskine yakalanmak istemeyenler paralarını henüz dönüşmeden Euro olarak çekip, kendi kontrollerinde tutmak istemeleri çok doğal bir tepkidir. Ama eğer bu durum kontrolden çıkarsa, tüm bankacılık ve finans sistemini çökertecek bir riske dönüşebilir.
Bu süreçte AB'den ciddi destek kararları çıkması ve piyasaların rahatlatılması lazım. Yoksa, korku yayılma etkisi gösterebilir. Ama muhtemelen Yunanistan konusunda henüz ne yapacaklarını tam belirleyememiş durumdalar. İşte bu belirsizlikler nedeniyle erken rehavete kapılmamak doğru olur düşüncesindeyim.
NOT: Yazı,09:11'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu