Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü

İstanbul (AA)- Sabancı Üniversitesi ve Brookings Institution işbirliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülünün konusu, "Balkanlar ve Orta Doğu'da Osmanlı Mirasına Dair Algılama" olarak belirlendi.

2007 yılında ikincisi verilecek olan ve yeni, özgün çalışmaların bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından değerlendirileceği ödüllü yarışmaya son katılım tarihinin 2 Mart 2007 olduğu kaydedildi.

Birinciye 20 bin dolar, ikinciye 10 bin dolar ve üçüncüye 5 bin dolar ödül verileceği yarışma katılımcılarından, çalışmalarında saha araştırması, arşiv ve/veya el yazmalarının incelenmesi ya da kalitatif veri toplama yöntemleriyle, Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlar ve Orta Doğu'da bıraktığı tarihi, kültürel, ekonomik ve politik mirasa dair algılamaları incelemeleri ve analiz etmelerinin beklendiği aktarıldı.

Reklam
Reklam

Jürinin değerlendirmesinde, önde gelen akademik yayınlarda yayınlanma potansiyeli taşıyan çalışmalara öncelik verileceği, yarışmaya katılacak tüm çalışmaların daha önce yayınlanmamış, yeni ve özgün olması gerektiği bildirildi. Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine geçtiğimiz yıl ilki verilen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü, Türk ve İslam sanatı, Türkiye'nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi gibi alanlarda veriliyor.

Sabancı Üniversitesi ve ABD'nin saygın düşünce ve araştırma merkezlerinden Brookings Institution işbirliğiyle düzenlenen ödülü geçen yıl, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyelerinden Lerna Yanık, "Köprü, Kavşak ve Tampon Bölge Kavramlarından Öteye: Türkiye'nin Gelecekteki Uluslararası Rolünü Tanımlamak" başlıklı çalışmasıyla kazanmıştı.