Salatalığın Faydaları Nelerdir?

Salatalık, tüketilen ve tüketilmesi gereken en hafif ve sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Salatalık çok düşük kalori değerlerine sahip olduğu için kilo alımına sebep olmaz, mide yanmasının önüne geçer ve herhangi bir sindirim sorunu oluşmasını engeller. Aynı zamanda harika bir ara öğün görevi görür. Kendinizi daha az aç hissetmenize ve susuzluğun giderilmesine yardımcı olarak kullanılır.

Ara öğün olmasının dışında salatalık, pek çok salata çeşidinde ortak olarak kullanılan bir sebzedir. Ferahlatıcı bir etki yapar. Kabakgiller familyasının bir üyesi olan salatalığın neredeyse yüze yakın çeşidi bulunmaktadır.

Çeşitli ülke ve şehirlerde, farklı şekil ve boyutlarda, yöresel etmenlere ve iklimlere göre değişiklik gösterebilen bir sebzedir. Normal şartlarda salatalığın çok bir faydası olduğu düşünülmez. Ancak bu durum tam tersidir. Salatalık tüketimi ile pek çok besin değerini elde edersiniz. Şimdi de salatalığın faydalarından bahsedelim.

Reklam
Reklam

BONUS: Muzlu Fıstık Ezmeli Pancake

Salatalığın Faydaları

İnce ve yeşil renkli bir kabuğa sahip olan salatalık bol miktarda su içermektedir. Ancak faydalarını oluşturan asıl kısım içerdiği vitamin ve mineral desteğidir. İçerisinde bol miktarda A, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır.

Yanı sıra diyet lifleri, sodyum, potasyum, riboflavin, tiamin, pridoksin, niasin ve folat mineralleri de salatalığın içerisinde yer almaktadır. Gün içerisinde sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen vitamin ve minerallerin geri kazanılmasında önemli bir rol oynar. Çeşitli hastalıklar üzerinde salatalığın faydalarını inceleyecek olursak;

1. Cilt Sağlığı

Kozmetik sektörü altında üretilen saç ve cilt ürünlerinin pek çoğunun içerisinde salatalık özütü bulunmaktadır. Hatta ana bileşen olarak kullanılmaktadır. Eminim ki pek çoğunuz televizyonlarda yüzüne salatalık koymuş insanlar görmüştür. Bu da salatalığın cilt sağlığı için ne kadar önemli olduğunu vurgular niteliktedir.

Başta yaşlanma etkileri olmak üzere göz altındaki şişlik ve torbacıkların oluşmasını engeller. Yüz maskesi olarak kullanılan ürünlerin içerisinde muhakkak salatalık yer almaktadır.

Reklam
Reklam

2. Güneş Yanıkları

Sıcak yaz günlerinde plajlarda güneşlenmek herkesin hayalidir. Ancak güneş yanıkları da verdiği ağrılar sebebiyle pek çok çekincenin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Güneş ışınlarından kaynaklanan yanıkların önüne geçebilmek için salatalık takviyesine başvurulmaktadır. Dilimlenerek hazırlanan salatalıkları, güneş yanıklarının olduğu cilt kısımlarına uygulayarak faydalarını görebilirsiniz. Güneş yanıklarınızın giderek daha az acı verdiğini de bu şekilde görmüş olacaksınız.

3. Saç Sağlığı

Salatalığın bir diğer faydası da saç sağlığını arttırmasıdır. Bunu da saç köklerini güçlendirerek ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayarak gerçekleştirir.

Saçların ihtiyacı olan kükürt, fosfor, sodyum ve silikon gibi birtakım maddeler salatalığın içerisinde bulunmakta ve salatalık tüketerek tüm bu içeriğe sahip olabilirsiniz. Böylece olası saç dökülme sorununun önüne geçebilecek ve saçlarınızın yumuşayarak, ipeksi bir dokuya sahip olmasını sağlayabileceksiniz.

Reklam
Reklam

4. Sindirim Sistemi

Salatalık ayrıca sindirim sistemi için de etkili çözümler sunmaktadır. Sindirim sistemi içerisinde idrar kesesi ve böbrek sağlığı için oldukça faydalıdır. Salatalık içerdiği bol miktarda su ile idrar atım hızını arttırır ve böylece böbrek sağlığını koruyarak, böbrek taşı oluşumunun önüne geçer.

Salatalığın yanı sıra salatalık suyu da içerisinde barındırdığı çeşitli asitlerle, mide sağlığı için önemli bir rol üstlenir. Lifler de mide duvarının daha kalın ve güçlü olmasını sağlayarak, mide sağlığını korur ve geliştirir.

5. Kabızlık

Günümüzde insanların karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri de kabızlık sorunudur. Bu problem daha çok hazır gıdaların ve fast food olarak bilinen hazır yemeklerin tüketilmesi ile oluşur.

Genel olarak tarif edilecek olursa, dışkı atılımının neredeyse gerçekleşmediği bir durum söz konusudur. Ancak salatalık kabızlık için bir çözüm yolu olarak günümüzde aktif olarak kullanım süreci devam eden bir sebzedir. Ayrıca salatalığın 100 gramı sadece 15 kaloridir. Oldukça düşük bir miktar olduğu için kilo alımına da sebep olmaz.

Reklam
Reklam

Salatalığın kabızlığa etki ettiği faydaların bir kısmı da içerdiği lif miktarından kaynaklanmaktadır. Lifler bağırsakların daha etkili bir şekilde çalışmasına, sindirim sorunlarının azalmasına ve dışkı atımının hızlanmasına sebep olmaktadır.

6. Yaşlanma

İlerleyen yaşlarda pek çok dış görünüş ve aktiflik sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca yaşlılık belirtileri özellikle cilt üzerinde etkilerini göstermektedir. Bu etkiler arasında cilt oluşan kırışıklıklar, göz altı torbaları, eskisinden daha çabuk yorulma ve halsiz kalma gibi bir takım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak elbette ki yaşlılık pek istenen bir durum değildir.

Herkes genç ve güzel görünmeyi ister. Ancak yaşlılık hali doğanın bir kuralı olarak ön plana çıkmaktadır. Salatalık tüketimi ile yaşlanma sonucu ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılmasına sebep olur.

Ayrıca içerdiği beta-karoten ve A-karoten içeriği ile yaşlanma ile ortaya çıkan etmenlerin uzaklaştırılmasına ve serbest radikallerin işlevsiz bir hale gelmelerine yardımcı olur. Tüm bu etkiler ile yaşlılık belirtilerini ortadan kaldırabilir ve serbest radikallerin oluşturduğu kanser gibi hastalıkların oluşumunun önüne geçmiş olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Saymış olduğumuz faydalar salatalığın ana faydalarıdır. Ancak daha saymadığımız pek çok faydası bulunmaktadır. Tüm bu maddeler düşünülecek olduğunda salatalık oldukça faydalı bir sebze olarak ön plana çıkmaktadır. Salatalığın Besin Değerleri 100 gram salatalık için besin değerleri şu şekildedir;

Kaynak Besin Değeri Günlük Tavsiye Edilen Miktar

Enerji 15 Kcal <1%

Karbonhidrat 3.63 g 3%

Protein 0.65 g 1%

Toplam yağ 0.11 g 0.5%

Kolesterol 0 mg 0%

Lif 0.5 g 1%

Vitaminler Folat 7 µg 2% Niasin 0.098 mg <1% Pantotenik asit 0.259 mg 5% Pyridoksin 0.040 mg 3% Riboflavin 0.033 mg 3% Tiamin 0.027 mg 2% Vitamin A 105 IU 3.5% Vitamin C 2.8 mg 4.5% Vitamin E 0.03 mg 0% Vitamin K 16.4 µg 13.6% Elektrolitler Sodyum 2 mg 0% Potasyum 147 mg 3%

Mineraller Kalsiyum 16 mg 1.6% Demir 0.28 mg 3.5% Magnezyum 13 mg 3% Manganez 0.079 mg 3.5% Fosfor 24 mg 3% Çinko 0.20 mg 2% Bitkisel Besinler Karoten-ß 45 µg -- Crypto-xanthin-ß 26 µg -- Lutein-zeaxanthin 23 µg --

Anahtar Kelimeler: