"Salgın beklemiyoruz''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bir kuş gribi salgını beklemediklerini belirterek, "Ama kanatlı hayvanlarla hijyenik olmayan ortamlarda irtibat ve yakın temas halinde olan aileler ve çocukları için bir risk söz konusu" dedi.

Akdağ, CNN Türk'ün canlı yayınında Manyas'taki olayda meselenin kolayca sonlandırılabildiğini, çünkü buradaki karantinanın bir çiftlikte olduğunu söyledi.

Kuş gribinin bir hayvan hastalığı olduğunu belirten Akdağ, insanlara bulaşmasının kolay olmadığını bildirdi.

Dünyada binlerce hayvanın bundan telef olmasına karşın, kuş gribinden ölen insan sayısının az olduğunu kaydeden Akdağ, "Bundan sonra da çok sayıda insana bulaşmasını beklemiyoruz. Türkiye'de bir salgın falan beklemiyoruz. Ama kanatlı hayvanlarla hijyenik olmayan ortamlarda irtibat ve yakın temas halinde olan aileler ve çocukları için bir risk söz konusu" dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşların bu konuda uyarılması gereğine işaret eden Akdağ, "Çünkü sonuçta bu bir hayvan hastalığı ve hayvanlarla kontrolsüz biçimde temastan dolayı bulaşıyor" diye konuştu.

Sürekli olarak karantinadan bahsedildiğini ifade eden Akdağ, hayvandan insana bulaşma mümkün olduğu için, insanlar açısından bir karantinanın "kesinlikle" söz konusu olmadığını bildirdi.

Akdağ, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasının meselenin çözümü için anahtar noktayı oluşturduğuna dikkati çekerek, kuş gribine karşı etkili olan ilaçtan Bakanlık stoklarında yeteri kadar bulunduğunu, Van'a 3 bin kutu gönderildiğini bildirdi.