Salih Çalı: Greenpeace raporu, Türk meyve sebze ihracatına darbe vurma amaçlı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, çevre örgütü Greenpeace'in,...

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, çevre örgütü Greenpeace'in, Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler olduğunu iddia ettiği raporuna tepki gösterdi. Çalı, bu tür haberlerin, Türk meyve sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Yazılı açıklama yapan Salih Çalı, Greenpeace'in, sebze meyve ürünlerini test ederek, 26 sayfalık bir rapor hazırladığı yönünde medyada yer alan haberleri hatırlattı. Çalı, Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler olduğunun öne sürüldüğünü belirtti. Bu tür haberlerin Türk meyve sebze ihracatına darbe vurmak amacıyla yapıldığını dile getiren Çalı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak, özellikle son yıllarda tarım ilacı kalıntıları konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve konuyla ilgili diğer kuruluşlarla birlikte etkili çalışmalar yapıyoruz. Benzer şekilde, 2009 yılında Almanya'da çıkan bir haber yüzünden, Türkiye'nin AB ülkelerine armut ihracatı durma noktasına gelmişti. Yaşanan bu üzücü durumun ardından, 25 Ocak 2010 tarihinde Türkiye'den AB'ye ihraç edilen domates, biber, armut ve kabakta yüzde 10 analiz şartı aranmaya başlamıştı. İlerleyen süreçte gördük ki Türk armudunda ve kabağında, daha önce aranan yüzde 10 analiz şartına Mayıs 2011 tarihinde son verildi."

Armuda sürülen kara lekenin böylece temizlendiğinin altını çizen Çalı, şöyle devam etti: "Bu verdiğim örnek göstermektedir ki Greenpeace'in söz konusu haberi gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü haber konusu tarih olarak önceki sürece ait kalıyor. Aksi halde armutta analiz şartı devam ediyor olması gerekirdi. Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak konunun üzerinde titizlikle durduğumuzu ifade etmek ve gerektiğinde yasal süreci başlatmak üzere hazırlıklarımıza başlayacağımızı belirtmek istiyorum. Bu tür sansasyonel haberlerle Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatına darbe vurmaya ve tüketicilerle bu işin ticaretini yapanları zor durumda bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: