Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak:

Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, “Üzüm hasadının başlaması ile birlikte bir takım manipilasyoncular da...

Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, “Üzüm hasadının başlaması ile birlikte bir takım manipilasyoncular da harekete geçti. Üzüm piyasasında estirilen rekolte fazlalığı veya talebin az olduğu dedikodularına üreticilerimiz kesinlikle itibar etmesinler.”dedi.

Kuru üzümün yüzde 90’ı ihraç edilen ve her sene farklı sektörlerde kullanılarak talebi artan bir ürün olduğunu dile getiren Toprak, "Ne üzümün rekoltesi fazladır nede Avrupa’da talep daralması gibi bir durum söz konusu değildir. Olay sadece her sene talebi artan üzümün bugünkü fiyatları bir takım kişileri rahatsız etmiş, üzümün fiyatını aşağılara çekmek için bir takım oyunlara başvurmuşladır. Üreticimiz oluşturulmak istenen panik havasına alet olmamalıdır.Bunun içinde üzümünü ihtiyacı kadar satmalıdır” dedi. Toprak şöyle konuştu: “Salihli’mizin en önemli gelir kaynağı olan üzüm hasatına başlanmıştır. İlk öncelikle tüm çiftçilerimize bol ve bereketli hasatlar temenni ederim. Bölgemizin ekonomisi için büyük önem arz eden üzümün Üzüm ilçemizin önemli ihraç ürünlerindendir. Yıllık 200-220 bin ton üzüm ihraç edilmektedir. 102.000 dekar bağ alanı bulunan ilçemizde geçen yıl 51.000 ton üzüm borsamızda tescil edilmiştir. Bu yıl yapılan en son tahminlerde ise ilçemizde 45,900 ton üzüm rekoltesi tahmin edilmektedir. Ancak üzüm hasadının başlaması ile birlikte bölge ve ülke ekonomisi için bu kadar önem arz eden üzümde, yine bir takım çevreler hareket geçti. Ve şu anda üreticimizi panik havasına sokmak için elinden ki tüm argümanları tek tek kullanmaya başladılar. Üreticimiz, sistemli ve düzenli bir şekilde oynanan bu oyuna karşı dikkatli olmalı”

Reklam
Reklam

"REKOLTE TAHMİNİ TUTMAYACAK"

Ege İhracatçılar Birliğinin yapmış olduğu rekolte tahmininin bu yılda tutmayacağını ifade eden Toprak, “İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları’nın her sene ortaklaşa bir şekilde açıkladıkları rekolte tahmini bu sene için 286 bin 575 tondur. Tariş, Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği rekolte tahmini ise 247 bin 500 ton seviyelerindedir. Şu ana kadar yapılan hasatlarda bu tahmini doğrulamaktadır. Hatta son zamanlarda oluşan doğal afetler ve hastalıklar bu rekoltenin de oluşamayacağını göstermektedir. İzmir Ticaret Borsasının rekolte tahmini geçen yıl olduğu gibi bu yılda tutmayacaktır. Hatırlanacağı üzere İzmir Ticaret Borsası geçen yıl 268 bin ton rekolte açıklamıştı. Fakat geçtiğimiz sezon borsalarda tescil edilen üzüm tonajı bir önceki yıldan devirler hariç takribi 215 bin ton’dur” dedi.

"ÜRETİCİMİZ OYUNA GELMESİN"

Reklam
Reklam

Her yıl oynanan oyunun bu sene de sahnede olduğunu belirten Toprak, “Bu yıl yine çiftçimiz üzerinden yüksek kazanç elde etmek isteyen bir takım çevreler harekete geçti. Üzüm piyasasında estirilen rekolte fazlalığı veya talebin az olduğu dedikodularına üreticilerimiz kesinlikle itibar etmesinler. Kuru üzüm yüzde 90’ı ihraç edilen ve her sene farklı sektörlerde kullanılarak talebi artan bir üründür. Ne üzümün rekoltesi fazladır nede Avrupa’da talep daralması gibi bir durum söz konusu değildir. Olay sadece her sene talebi artan üzümün bugünkü fiyatları bir takım kişileri rahatsız etmiş, üzümün fiyatını aşağılara çekmek için bir takım oyunlara başvurmuşladır. Üreticimizi panik havasına sokmak isteyen bu çevreler, üreticimizin bir yıl boyunca emek verip ürettiği ürünü değerinden çok düşük fiyata kapmak için piyasaya devamlı haber pompalamaktadırlar.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: