AK Parti Salihli İlçe Kadın Kolları Yürütme ve Yönetim Kurulu tarafından organize edilen ve Huzurlu Yaşam Derneği Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen kahvaltıda, çekirdeksiz sultaniye üzümün önemi ve ekmeğin israfı konuları anlatıldı.
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, İlçe yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları üyelerinin yanı sıra İlçe Müftüsü Nurullah Sağdıç'ın da katılımı ile gerçekleştirilen kahvaltıda, üzümden yapılmış yiyecekler ikram edildi. Kahvaltıda konuşan Manisa Milletvekili Yurttaş, İnsanlık tarihine eşit bir serüveni olan ekmeğin insanlığın en ortak besin maddelerinin başında yer aldığını belirterek, ”Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yıllardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle ekmeğin beslenmedeki önemi daha fazladır. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık 400-450 gr. ekmek tüketilmektedir. TMO’nun araştırmasına göre Türkiye’de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi 9.2 milyon ton 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon yılda 37 milyar ekmek üretiliyor. Bir yıldı üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Günde 24 bin yılda 8,2 milyon ton ekmek tüketiliyor. Üretilen 37 milyar ekmeğin 35 milyar tanesi tüketiliyor. Ecdadımız zengin de olsa fakir de olsa ekmeğe bir israf malzemesi olarak değil bir nimet olarak bakmıştır. Bir milletin refah düzeyi sadece ürettiği ve tükettiği ile ölçülemez. Refah ve kalkınma bedenin ihtiyaçları kadar ruhun ihtiyaçlarının da karşılanması ile olur. Edebini, kutsallarını muhafaza etmesiyle olur. Ekmeği sadece unun ekmeğe dönüşmesi olarak göremeyiz. Ekmek bir gıda olmasının ötesinde bir nimettir, saygı duyduğumuz önemli bir besin maddesidir. Biz toplum olarak yerde bulduğumuz ekmeği bile alır ve bir kenara koyarız. Zenginleştikçe israfı artan bir yaşam tarzı bizim tarzımız olamaz” dedi.
“ÜZÜMÜ DAHA İYİ TANITMALIYIZ VE DAHA ÇOK TÜKETMELİYİZ”
Manisa’da bir sembol olan çekirdeksiz Sultaniye üzümününün tanıtımına daha fazla önem verilmesi ve tüketiminin artırılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Yurttaş, şöyle konuştu: ”2010-2011 sezonu itibariyle 267 bin 418 tonluk kuru üzüm üretim miktarı ile dünya toplam kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 36’sını ülkemiz tek başına karşılamıştır. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün ancak yüzde 15-20 si yurt içinde tüketilmektedir. 2010-2011 sezonunda 205 bin 130 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edilerek yaklaşık 474 milyon Dolar girdi sağlanmıştır. Ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır. Kuru üzüm üretiminde Türkiye dünyanın ilk sıralarında yer almasına rağmen Türkiye'de insan başına yılda 250 gr. kuru üzüm tüketilmektedir. İngiltere'de yılda kişi başına 1-1,5 kg, Almanya'da ise kişi başına 1,7-1.8 kg kuru üzüm tüketimi yapılmaktadır. Avrupa ülkelerinde kuru üzümün çoğunluğu keklerin, ekmeklerin içlerine konularak tüketilmektir. Ülkemizde üretilen üzümlerin: yüzde 30'u sofralık, yüzde 37'si kurutmalık yüzde 30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra yüzde 3'de şaraplık olarak değerlendirilmektedir Üzüm bir sağlık deposudur. Bu konuda vatandaşımız yeterli bilgiye sahip değildir. Bölgemizde yetişen ve bir sembolü olan Üzüm tek başına bir eczanedir. Karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkili bir besin maddesidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz