Salihli Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD), "Nasıl Bir Anayasa?" adlı panel düzenledi. Celal Bayar Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ökmen’in moderatörlüğündeki panele konuşmacı olarak Konya Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, Pamukkale Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Yardemirci ve Gediz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yasin Sezer katıldı. Salihli Ticaret Meslek Lisesi konferans salonunda yapılan paneli İlçe Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Bilgin, Cumhuriyet Başsavıcısı Mithat Kutanoğlu, Ağır Ceza Reisi Kenan Arslanboğan, Baro Başkanı Bedriye Ercan, AK Parti ilçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, meslek yüksekokulu yöneticileri, daire amirleri, dernek başkanları ve diğer vatandaşlar dinledi.
Açılış konuşmasını yapan SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Severoğlu, ”Türkiye, genç ve dinamik yapısı sayesinde sürekli gelişen ve büyüyen bir ülke haline geldi. Dünyada yaşanan krizlere rağmen en hızlı ve istikrarlı büyüyen ülke oldu. Bu büyüme hızı devam ettiği takdirde Türkiye'nin, dünyada söz sahibi olacağı muhakkaktır. Eğer bir sıçrama yapacaksak, demokratikleşmeyi ve katılımcılığı çok ciddi şekilde çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Yeni anayasa yapım sürecinde toplumda var olan sorunların çözümü ön şart haline getirilmeden, yapım süreci zorlaştırılmadan ve geciktirilmeden adım atılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle anayasa yapım sürecinin, planlandığı üzere 2012 yılı sonuna kadar tamamlanmasını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.” dedi.
Prof. Dr. Ökmen ise, “Anayasa yapım aşamasında hem Türkiye’nin iç faktörlerinin hem de bölgeselleşme ve küreselleşme dinamiklerinin birarada okunmasına dayalı çok iyi analizlerle konuyu ele almak gerekiyor. Bu analizlerin ekonomik, sosyokültürel, siyasi ve idari boyutlarını iyi incelemek gerekiyor. Bu kapsamda güzel bir süreç yaşıyoruz. Umarım 2012 sivil, demokratik ve katılımcı bir anayasa yılı olur.” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Sezer, “Önceki anayasalar, demokratik olmayan yöntemlerle yapılmıştır. Günümüzde sivil toplumlar ve bireyler, artık yeni bir anayasa talep etmektedir. Siyasi partilerimiz, bu sorumluluktan kaçamaz. Ne muhalefet partileri ne de iktidar bir bahaneye sığınabilir.“ dedi. Prof. Dr. Çukurçayır da, “Bir irade ve toplumsal sözleşme ortaya koymamız gerekiyor. Biz 1699'dan bu yana kan kaybeden bir toplumuz. Millet olarak yeni yeni toparlanmaya başladık. 1876'da ilk anayasamızı yaptık. İngilizler, Mithat Paşa, Ziya Paşa, Namık Kemal istediği için; vatandaş bu işin içinde yoktu. 1921, 24, 61 ve 82 anayasalarında yine millet yoktu; Meclis vardı ama millet yoktu. Anayasalar, milletlerin kaderini belirler. Eğer baskıcı ve zorba bir anayasa yapılırsa o toplum gelişemez. Toplum kendi anayasasını kendisi yaparsa önünde kimse duramaz.” diye konuştu.
Panelin sonunda Başsavcı Kutanoğlu, konuşmacılara hediye takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz