Salihli’de Üzüm Üreticileri Uyarıldı

Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul ve Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, Salihli’nin en önemli ihraç...

Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul ve Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, Salihli’nin en önemli ihraç ürünü olan çekirdeksiz kurum üzüm ile ilgili olarak ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Çekirdeksiz kuru üzüm Salihli’nin en önemli ihraç ürünlerinden birisidir. İlçemizde 102.000 dekarlık bağ alanı vardır. Salihli Ticaret Borsamızda 2010-2011 sezonunda 57 bin 716 ton, 2011-2012 sezonunda ise Temmuz ayı itibariyle 52 bin 714 ton kuru üzüm tescili yapılmıştır. Bunun karşılığında da yaklaşık 200 milyon TL bir para girişi olmuştur. Bu yılki üzüm rekoltesinin yaşanan doğal afetler yüzünden düşük olması beklenmektedir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80’i ihraç edilmektedir. Temmuz ayı sonu itibariyle yaklaşık 197 bin 175 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapılmış ve karşılığı olarak ülkemize 475 milyon dolar döviz girmiştir. Yüksek kaliteli çekirdeksiz kuru üzüm elde etmenin ilk önemli aşaması, üzümlerin belirli bir olgunluk derecesinde toplanmasıdır. Üzümlerin olgunluğunun saptanmasında üzüm suyundaki (Şıra) kuru madde (Şeker Oranı) miktarından yararlanılır. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzüm verimi ve kalitesi düşük olur. Üzümde şeker oranı 22-23 birimine ulaşmadan hasat yapılmamalıdır. Erken hasat verimi, oldukça etkilemektedir. Şeker oranı 16 olan ile şeker oranı 22 olan üzüm arasında verim kaybı yaklaşık yüzde 20-25 arasında değişmektedir. 22-23 şeker oranında 4-4,5 kg yaş üzümden yaklaşık 1 kg kuru üzüm elde edilmektedir. 16 şeker oranında ise yani yaklaşık 5-5.6 kilogram yaş üzümden 1 kilogram civarında kuru üzüm elde edilmektedir. Yani 100 kilogram yaş üzümden 22-23 şeker oranında yaklaşık 25 kilogram kuru üzüm alınırken 16 şeker oranında 18 kilogram kuru üzüm alınmakta. Buda 100 kilogram da 7 kilogram kayıp demektir. Üzümün 4 TL olduğunu düşünürsek 100 kilogram’da neredeyse 28 TL bir kayıp demektir. Bir yol boyunca gözümüz gibi baktığımız bağlarımızın üzümlerini erken hasatla verim kayıpları yaşamayalım. Üzüm kurutma sergilerine özen gösterelim. Son yıllarda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında tarım ilacı kalıntı sorunu ön plana çıkmaktadır. İlacın kesinlikle belirtilen dozda ve zamanında kullanılması, bağda ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama yapılması son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hasatta çürüklü salkımlar kesinlikle ayrı toplanması bu tip salkımlar sağlam salkımlarla birlikte kurutulmamalı kurutma esnasında kalın sergi yapılmamalı sergide üzümler yaş toplanmamalı üzüm iyi kurutulmalı kurutma kontrollerinin serin saatlerde yapılarak sergide kaldırılan üzümleri küçük çuvallarda ve nemli olmayan depolarda muhafaza edilmesi üreticilerimizin yararına olacaktır.”denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz