'Sallanan sandalye' çocuklara depremi öğretiyor

İstanbul'da, İSMEP projesi kapsamında güçlendirilen ya da yıkılıp yeniden yapım süreci tamamlanan okullarda “Sallanan Sandalye”...

İstanbul'da, İSMEP projesi kapsamında güçlendirilen ya da yıkılıp yeniden yapım süreci tamamlanan okullarda “Sallanan Sandalye” adlı depreme karşı alınacak önlemlerin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelenmeye devam ediyor. Bahçelievler Yayla İlköğretim Okulu'nda sahnelenen oyun, 2009 yılından bugüne kadar 109 okulda 366 gösterimle 58 bin 603 öğrenci tarafından izlendi.
İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (İSMEP) Projesi kapsamında hazırlanan deprem konulu “Sallanan Sandalye” tiyatro oyunu, sahnelenmeye devam ediyor. 12 Ocak Perşembe günü İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gökay Atilla Bostan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve İPKB Direktörü Gökhan Elgin’in katılımıyla Bahçelievler Yayla İlköğretim Okulu'nda sahnelen oyun, öğrenciler tarafından büyük ilgiyle izlendi.
“Sallanan Sandalye” tiyatro oyunu; ilköğretim okulu seviyesindeki çocukların erken yaşlardan itibaren depreme hazırlık konusunda farkındalık kazanması ve güvenli yaşam kültürünü öğrenmeleri, bir deprem öncesinde alınması gereken önlemler, sırasında ve sonrasında sergilenmesi gereken doğru davranış modellerini öğretmeyi amaçlıyor. İSMEP kapsamında güçlendirilen ya da yıkılıp yeniden yapılan okulların öğrencilerine yönelik olarak sahnelenmeye başlanan oyun, 2009 yılında bugüne kadar 109 okulda 366 gösterimle 58.603 öğrenci tarafından izlendi. Oyunun 2012 yılı kapsamında gösterimleri devam ediyor.
Yaklaşık 40 dakika süren oyunun konusu ise şöyle: "Okullarında depreme hazırlıkla ilgili bir ders işleyen çocuklar okul sonrasında bir arkadaşlarının evinde buluşup ders çalışmak için sözleşmişlerdir. Ev sahibi çocuk Nuri, okulda anlatılanları yarım yamalak dinlemiş, aklında depreme karşı önlem almak gerektiği dışında bir şey kalmamıştır. Evlerinde bulunan sallanan sandalyede oturursa depremi hissetmeyeceğine inanmaktadır. Buna eve gelen arkadaşı Ceylan'ı da inandırır. En son olarak eve Bilge gelir, Bilge anlatılanları can kulağıyla dinlemiş hatta eve gelirken seminerde bahsedilen bazı malzemeleri satın almıştır. Oyun bu üçlünün karşılıklı atışmaları, kahkahalar ve birlikte öğrenme yolculuğu şeklinde devam ediyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz