Saman nezlesi mevsimi kapıda

Polen alerjisi olanlar için 7 uyarı. Op.Dr.Süreyya Şeneldir: "Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkartmayın"

Baharın gelmesi birçoğumuz için enerji ve güneş anlamı taşıyor. Kışın yorgunluğundan arınıp güneşli günlere merhaba demek aynı zamanda da.

Ancak alerjisi olanlar için bahar ayları kabusa dönüşebiliyor. Burun akıntısı, gözlerde kızarma ve yanma derken alerjisi olanlar için süreç oldukça sıkıntılı geçebiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Süreyya Şeneldir, bahar aylarında sık görülen saman nezlesi (alerjik rinit) hastalığının birçok kişinin yaşam kalitesini bozduğuna dikkat çekiyor.
**SAMAN NEZLESİ (ALERJİK RİNİT) NEDİR ?**
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr Süreyya Şeneldir rinitin, burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonu olduğunu belirtiyor.
"Rinitlerin yaklaşık yarısının alerjiye bağlıdır. Alerjik rinit, ortamda bulunan bir alerjenin, nefes alma sırasında burna alınıp, burnun iç yüzeyine yapışması ile bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetler ve bulgulardır."
**Alerjik Rinit’in görülme sıklığı nedir?**
Op.Dr. Süreyya Şeneldir, alerjik rinitin en sık görülen alerjik hastalık olduğunun altını çiziyor.
Toplumun yaklaşık %20 sini etkileyen hastalığı bazı kişilerin hafif atlattığını belirten Op. Dr. Şeneldir, bazı kişilerin hastalığı çok ağır atlattıını vurguluyor.
"Bazı kişiler için hastalık çok ağır geçmekte, işlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozmaktadır. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar.Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur."
**Alerjik Rinitin Belirtileri nelerdir?**
-Burunda kaşıntı,
-Sulanma (şeffaf),
-Hapşırma, aksırma nöbetleri,
-Damakta kaşınma,
-Öksürük ve boğaz ağrısı,
-Boğazı temizleme isteği,
-Gözlerde sulanma ve kaşıntı.
**Alerjik Rinite Hangi Alerjenler Neden Olur?**
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan hayvan ve bitki proteinlerinin göz, burun ve boğaz zarları üzerinde biriktiğini ifade ediyor:
" Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozları bu parçacıkların en sık rastlanılanlarıdır.İlkbaharın erken dönemlerinde alerjik rinite sıklıkla polenler veya çevrede yaygın olarak bulunan ağaçlar neden olmaktadır. İlkbaharın geç dönemlerinde ise polenler çayırlardan kaynaklanmaktadır."
**POLEN ALERJİSİNE 7 ÖNLEM**
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, alerjik rinit tedavisinde temel yöntemin tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmak olduğunun altını çiziyor.
Op.Dr. Şeneldir polen alerjsi için 7 maddeye dikkat çekiyor;
-Polen zamanı açık havada spor yapmayın,
-Dışarıda gözlük veya şapka kullanın,
-Her akşam duş alın,
-Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkartmayın,
-Polen zamanı evinizin ve arabanızın camlarını kapalı tutun,
-Polen filtreli klimalar kullanın,
-Çocuklar okuldan eve gelince hemen üstlerini değiştirin.