Bilim insanlarının, Samanyolu gibi sarmal galaksilerin doğuşunu yeniden gözlemleyebilmek için 20 yıldır süren çalışmaları sonuç verdi. İsviçre’deki Zürih Üniversitesi ile ABD’deki California Üniversitesi’nden astrofizikçiler, Samanyolu’nun dünyadaki ilk gerçekçi bilgisayar simülasyonu ‘Eris’i hazırladı.
Projenin her aşamasında çalışan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü araştırmacısı Javiera Guedes’in açıklamalarına göre, Eris’in yapılabilmesi için NASA’nın en büyük süper bilgisayarı ‘Pleiades’, yaklaşık 9 ay boyunca hiç durmadan hesaplama gerçekleştirdi. Dünyanın en hızlı 7. bilgisayarı olan Pleiades’e İsviçre Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi de destek verdi. Guedes, “Daha önceki çabalar başarısız olmuştu, çünkü hiçbir disk bu büyüklükteki bir veri depolamasını kaldıracak boyutta değildi” dedi.
Simülasyon, ‘Gasoline’ adı verilen bir software platformunda oluşturuldu. Bu sistem sayesinde, 13 milyar yıl boyunca hareket eden galaktik gaz ve karanlık maddeyi sembolize eden 60 milyonu aşkın taneciğin hareketi yüksek çözünürlükte takip edilebildi. Samanyolu içerisindeki milyarlarca yıldızın, milyarlarca yıllık oluşum süreci en akıcı haliyle Eris’te ortaya çıkarıldı.
Gök bilimciler, simülasyon sayesinde evrenle alakalı pek çok soruya yanıt bulabilmeyi umuyor. Araştırma sonuçları, Astrophysical Journal’da yayınlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz