Suriye'deki intihar saldırısına dünyanın önde gelen ülkelerinden ilk tepkiler geldi.
Saldırıyla ilgili ilk açıklamaların ardından ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeyle ilgili Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada "Suriye konusunda ABD ile Rusya arasındaki anlaşmazlık sürüyor" denildi.
ABD kanadından açıklama ise Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney'den geldi. Carney yaptığı açıklamada Suriye'de barışçıl çözüm bulma ihtimalinin giderek azaldığını söyledi ve uluslararası topluma Suriye'de geçiş sürecini başlatmak için acilen harekete geçme çağrısında bulundu.
RUSYA: NİHAİ SAVAŞ YAKLAŞIYOR
İntihar saldırısıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye'de "nihai savaş"ın yaklaştığını söyledi.
Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı yaptırım kararı almasının isyancıları doğrudan desteklemek anlamı taşıyacağını ve ülkeyi iç savaşa sürükleyeceğini iddia etti. Lavrov, "Nihai bir savaş yolda. Muhalefeti destekleme politikası çıkmaz sokak. Esad kendi isteğiyle gitmek istemiyor ve bizim Batılı dostlarımız bu konuda ne yapacaklarını bilemiyorlar" dedi.
PANETTA: SURİYE KONTROLDEN ÇIKTI
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'da Suriye'deki intihar saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriye'de işlerin tamamen kontrolden çıktığını söyledi. Suriye'de şiddet olaylarının daha da artmasından endişe ettiğini belirten Panneta, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iktidarı bırakması için uluslararası baskının artırılması gerektiğini dile getirdi.
Panetta, "Suriye'deki şiddet olayları çok hızlı bir şekilde kontrolden çıktı. Uluslararası toplum, Esad'ın iktidarı bırakması ve barışçıl bir geçiş sağlanması için, baskısını artırmalı" dedi.
İNGİLTERE: BM'NİN GÜÇLÜ MÜDAHALESİ GERİKİYOR
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, "Suriye'de savunma bakanı ve üst düzey yetkililerin öldürülmesi, Suriye'de çatışmayı sona erdirmek için BM'nin güçlü bir müdahalesi gerektiğini bir kez daha gösterdi" iddiasında bulundu.
Hague, "Bu tür olaylar, BM'nin güçlü ve kararlı bir adım atması gerektiği tezlerini bir kez daha güçlendirdi" dedi.
FRANSA: SURİYE'DE DURUM CİDDİLEŞİYOR
Fransa, Suriye'de "durumun ciddileştiğini" belirten bir açıklamada bulundu. Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'de şiddetin yoğunlaşmasıyla birlikte durum her geçen gün daha da ciddileşiyor" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, "Beşşar Esad'ın, iktidarı muhafaza etmek için verdiği mücadelenin boşuna olduğunu ve Suriye halkının özlemini duyduğu demokratik geleceğe yürüyüşünü hiçbir şeyin durduramayacağını anlamalıdır. Rejimin son destekçileri de baskının hiçbir yere varmayacağını anlamalıdırlar. Bu destekçileri, son 16 aydır devam eden kanlı baskıyla aralarındaki bağlantıyı kesmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Fransız Dışişleri, açıklamaya ek olarak, Fransa'nın hedefinin, Suriye konusunda Annan Planı ve Cenevre Anlaşması temelinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden karar çıkartmak olduğu bir kez daha yineledi.
ALMANYA: BM'DE SURİYE'YE KARŞI ORTAK KARAR ALINMALI
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Başbakan Merkel, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak, bir an önce Suriye'ye karşı ortak karar tasarısı konusunda anlaşma sağlanmasını istedi.
Merkel, Suriye Savunma Bakanı Davud Racha'nın öldürülmesinin de bu konuda BM'nin yeni bir karar alması zamanının geldiğini gösterdiğini, Suriye'de insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için tüm ülkelerin birlikte çaba harcaması gerektiğini söyledi.
MOSSAD'DA ACİL TOPLANTI
Saldırı sonrası İsrail'de ise MOSSAD yöneticileri acil kodlu bir toplantı yaptı.
Suriye'deki gelişmelerin kapsamlı bir biçimde masaya yatırıldığı İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak başkanlığındaki toplantı sonrası yapılan açıklamada ''İsrail, Suriye'deki tüm gelişmeleri yakından izliyor'' denildi.