Samsun Spor, Eğitim ve Tanıtım Vakfı (SAMSEV) Yönetim Kurulu üyeleri OMV Doğalgaz Çevrim Santrali'ne iadeyi ziyarette bulundu.
OMV'nin Terme'nin Kozluk beldesindeki tesislerine giden SAMSEV heyetini OMV Samsun Genel Müdürü Korkut Öztürkmen karşıladı. Karşımanın ardından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Güvenlik ile ilgili geniş bilgilendirmenin ardından toplantıya, artarak devam eden enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için yenilenebilir (nehir, jeotermal, güneş, rüzgar) kaynaklarının yeterli olamayacağı ifade edilerek devam edildi.
Gayri Safi Mili Hasıla'nın (GSMH) yüzde 10 büyümesi durumunda enerji ihtiyacının yüzde 20 artacağına dikkat çeken santral müdürü Kürşat Büyüktuğrul, bu ölçekte bir ihtiyacın karşılanabilmesi için mutlaka farklı kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini ifade etti. Büyüktuğrul, OMV Samsun'un doğal gaz ile çalışacağını, Türkiye'de enerji ihtiyacının yüzde 50'sinin doğal gaz ile sağlandığını, bu ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılayacaklarını söyledi. Denizden kullanılan soğutma suyu ve tesisin çevre etkileri konusunda tesisin çevre mühendisi bilgi verdi. İnteraktif ortamda geçen toplantıda SAMSEV heyetinin sorularına da cevap veren OMV ekibi, bu tür toplantıları yapmaya devam edeceklerini, bilgi almak isteyen tüm kişi ve kurumlara açık olduklarını ifade ettiler.
Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı dava sonucu Danıştay'ın üretim lisansını iptal eden kararına rağmen inşaatın devam etmesine açıklama getiren Korkut Öztürkmen, şirket danışmanlarının ve avukatlarının değerlendirmeleri sonucu ortaya çıkan tablonun kendileri lehinde olacağını beklediklerini söyledi.
SAMSEV Başkanı Rüştü Araboğlu ise davetleri için Öztürkmen'e teşekkür etti. Karşılıklı ve ilk ağızlardan görüşmelerin bilgi eksikliğini gidereceğini ve yanlış anlamaları da ortadan kaldıracağını ifade ederek, daha önce de belirttikleri gibi yatırıma ve sermayeye karşı olmadıklarını, bölge ekonomisine katkı verecek temiz yatırımları desteklediklerini vurgulayan Araboğlu, burada kaygıya sebep olan, OMV Samsun tesisinin sebep ne olursa olsun verimli topraklar üzerine kurulu olması, bu topraklarda yapacağı olumsuz etkiler, asit yağmurları ve sera etkisine yapacağı katkı olduğunu tekrar etti.
Toplantının sonunda yenilen öğle yemeğinin ardından kısa bir tanıtım turu düzenlendi. Detaylı ve uzun süren toplantı sonunda SAMSEV Yönetim Kurulu, elektriğin, maliyetler göze alındığında uygun başka bölgelerde üretilebileceği, ancak verimli toprağın binlerce yılda oluştuğu gerçeği ile fosil yakıt tüketen tesislerin bu bölgelerin dışında olması gerektiği görüşünü belirttiler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz