Samsun Barosu'nun Yeni Anayasadan Beklentileri

Samsun Baro Başkanı Avukat Necat Anıl, "Anayasada devlet odaklı değil birey ve insan odaklı, insan...

Samsun Baro Başkanı Avukat Necat Anıl, "Anayasada devlet odaklı değil birey ve insan odaklı, insan haklarına dayanan kavrama ve anlayışa yer verilmeli, eşitlik, adalet ve özgürlük kavramları anayasanın değerler sisteminde yer almalı, demokrasinin en önemli kıstası olan çoğulculuk ve özgürlük yeni yasanın temel kriteri olmalı" dedi.

Samsun Barosu'na bağlı avukatlar 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Baro Başkanı Avukat Necat Anıl başkanlığında Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Çelenk koyma töreninin ardından Samsun Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, savunma hakkının yargının temel öğelerinden birisi olduğunu ve adaletin sağlanmasının önemli koşulu olduğunu ifade eden Baro Başkanı Avukat Necat Anıl, "Yargı sistemini oluşturan sav - savunma - yargı üçlemesinde savunma hakkı öncelikli haklardandır. Her ferdin kendi başına dava açma hakkı vardır. Ancak kişiyi yargı önünde baroya kayıtlı olan avukatlardan başka hiç kimse temsil edemez. Bu temel anlayış doğrultusunda avukatın ülkede hukukun üstünlüğünü sağlamak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak için de sorumluluğu bulunmaktadır. Avukatlık Yasası'nın 1.maddesinde avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslek olarak tanımlanmıştır. Yine aynı maddeye göre avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder, keza ceza yasasının 6.maddesinin (d) bendinde yargı görevi yapanlar arasında avukatlar da sayılmıştır. Her zaman söylediğimiz gibi bir karar ne kadar güzel olursa olsun içinde savunma yoksa, savunma hakkı kısıtlanmışsa karar adil bir karar değildir. Adil yargılama hakkının en temel güvencesi bağımsız savunmadır. 1969 yılından bu yana yürürlükte olan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda zamanın getirdiği değişikliğin yapılması gerekli görülmüş, 2 Mayıs 2001 gün ve 4667 sayılı Yasa Değişiklik Yasası ile bir takım değişiklikler olmuş ise de beklenen, özlenen gelişme ne yazık ki sağlanamamış, bazı kurum ve kuruluşlar işlerine geldiğinde avukatlık mesleğini kamu görevi olarak kabul etmekte, işlerine gelmediğinde ise serbest meslek olarak görmüşlerdir. Bu düşüncenin temelinde savunmanın yargı içindeki yerinin özümsenememiş olması yatmaktadır. Avukatlık kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesi konusunda Türkiye Barolar Birliği'nde Baro Başkanları nezdinde yapılan toplantıda değişiklik önerileri tartışılmış, avukatlık kanunun 110. maddesindeki yetki ile Türkiye Barolar Birliği'ne avukatlık kanunun değişiklik önerisi çalışma metni yetkisi verilmiş olup, Türkiye Barolar Birliği'nce yapılan çalışma barolara gönderilmiştir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Avukatların gelirlerinin azaldığını, yapılan araştırmaya göre 20 binin üzerinde avukatın asgari ücret tarifesinin altında gelirlerinin bulunduğunu, yasa tarafından zorunlu olarak yürütülen görevler için öngörülen ücretlerin asgari ücret tarifesinin altında kalmasının avukatları ekonomik açıdan son derece büyük sıkıntılara soktuğunu söyleyen Avukat Necat Anıl, "Zorunlu yürütülen görevlere ilişkin ücretlerin hiç olmazsa asgari ücret tarifesi altında olmamasına özen gösterilmelidir. Şu anda mecliste bekleyen Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Yasa Taslağı'nda arabulucuların hukuk fakültesi mezunu olanlardan seçilmesinin düzenlenmesi bir nebze olsun içimizi rahatlatmaktadır. Temennimiz tasarının bu şekilde yasalaşmasıdır. Avukatlar yargının tecellisi, adil yargılamanın sağlanması bakımından önemli görev yapan, davanın tarafı olmayan, davanın avukatı olan, kamu görevi üstlenen kimseler olmasına rağmen, mesleklerini icra ederken saldırılara maruz kalmaktadır ve hatta bazı olaylarda hayatlarını kaybetmektedir. Son olarak Afyon Barosu'na kayıtlı meslektaşımız Avukat Hüseyin Burhan Hayran hayatını kaybetmiştir. Bu saldırıyı ve avukatlara mesleğini icra ederken yapılan tüm saldırıları nefret ve şiddetle kınıyoruz. Mesleğini icra ederken uğradıkları saldırıdan dolayı, saldırganlara uygulanan müeyyidelerin artırılarak uygulanmasını talep ediyoruz. Çünkü adalet ve yargı herkese mutlaka gereklidir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anıl; Samsun Adliyesi'nin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Samsun'a yakışan modern bir adliye binası hızla yapılmakta olup, bir an önce yeni adliye sarayına taşınmayı arzu etmekteyiz. İnşaatın son derece hızlı gitmesi, verilen sürede bitirilebilecek olması sevindiricidir. Her ne kadar istinaf mahkemeleri ve adliye mahkemeleri yeni yapılacak olan adliye binasına taşınacak ve orada hizmet verecekse de mevcut adliye binasının da yine adliye hizmetlerinde değerlendirilmesi isabetli olacak. Bölge İdare Mahkemesi'nin ve birçok meslektaşımızın bürolarının bu bölgede bulunması, esnafın da işlerinin bu yönde olması dikkate alındığında, mevcut adliye sarayının İstinaf Mahkemesi'ne tahsis edilmesinin Samsun'daki yargı faaliyetlerinin uzun bir zaman için köklü çözüme kavuşturacağını düşünmekteyiz."

Samsun Baro Başkanı Avukat Necat Anıl, yeni anayasadan beklentilerini de şu şekilde açıkladı: "Anayasada devlet odaklı değil birey ve insan odaklı, insan haklarına dayanan kavrama ve anlayışa yer verilmeli, eşitlik, adalet ve özgürlük kavramları anayasanın değerler sisteminde yer almalı, demokrasinin en önemli kıstası olan çoğulculuk ve özgürlük yeni yasanın temel kriteri olmalı, güçlü bir yargı sistemi oluşturmalı, yasama - yargı ve yürütme faaliyetlerinde birbirlerine hiçbir şekilde müdahalesi olamayacak şekilde düzenlenmeli. Yargılama erki iddia, savunma ve karar sujelerinden oluşmakta olup, bunların faaliyeti eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Hazırlanacak anayasada 'savunma yargının kurucu unsurudur' ibaresi mutlaka yer almalı ve savunma güçlendirilmelidir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: