Samsun-Ceyhan hattında Çalık-ENI işbirliği

İSTANBUL (İHA) - Lojistik önemiyle dünya ham petrol taşımacılığının rotasını değiştirecek ve Türkiye'ye önemli bir gelir kaynağı oluşturacak Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın yapımı için Çalık Grubu ve İtalyan enerji devi ENI işbirliği kararı aldı.

Orta Asya ve Hazar Havzası ham petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılmasına olanak sağlayacak Samsun-Ceyhan Boru Hattı için önemli bir adım daha atıldı. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın ortak yapımı için Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Çalık Enerji ve İtalyan enerji devi ENI arasında mutabakata varıldı. Uluslararası enerji dağıtım ağının merkezinde yer alan Türkiye'ye bu stratejik konumundan daha etkin bir şekilde yararlanma imkanı sağlayacak olan boru hattı, hem boğazların tanker yükünü hafifleterek kent ve çevre güvenliğine katkı sağlayacak, hem de Türkiye'ye yeni ve önemli bir gelir kaynağı oluşturacak. Çalık Grubu şirketlerinden Çalık Enerji, Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi lisansı için daha önce başvuruda bulunmuş ve bu başvurusu 12 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

Reklam
Reklam

Çalık Grubu İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, Samsun-Ceyhan Boru Hattı için iki yılı aşkın süredir hazırlık yaptıklarını belirterek, İtalyan ENI ile aldıkları işbirliği kararının bu çalışmaların bir sonucu ve önemli bir aşaması olduğunu söyledi. Çelik, projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Enerji sektöründe dünyanın en itibarlı şirketlerinden birisi olan ENI ile yapacağımız bu işbirliği, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın kapasitesinin kullanımı için ihtiyaç duyulacak ham petrolün teminini de önemli ölçüde garanti altına alıyor. Türkiye için büyük önem taşıyan ve altına imza atmaktan gurur duyacağımız bu projeyi mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. Proje, boğazların tanker trafiğinin azaltılması ve dolayısıyla çevre ve boğaz güvenliğinin sağlanması açısından da Türkiye için hayati öneme sahip. Şu an Türkiye boğazlarından yıllık 120 milyon varil ham petrol taşınıyor. Bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde 250 milyon varili aşması bekleniyor. Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin hayata geçmesi ile boğazlardan tanker trafiğinin yüzde 50 azaltılması mümkün olabilecek."

Reklam
Reklam