Samsun Gübre elde kaldı

İSTANBUL (İHA) - Petrol-İş Sendikası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (İÖB) tarafından satışa çıkarılan; ancak ihalede en yüksek fiyatları veren firmaların ihale bedelini ödeyemediği Samsun Gübre fabrikasıyla ilgili ihalenin iptal edilmesini ve yeniden üretime başlanmasını istedi.

Petrol-İş Sendikası tarafından "Hükümet Samsun Gübre'yi Çökertiyor" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, Samsun Gübre'nin özelleştirme ihalesini kazanan Erkan İnşaat ve Madencilik'in, 54 milyon 150 bin doları 12 Temmuz tarihinde ÖİB'ye ödeyemediği ve ihalenin ikinci firma Erk Dış Ticaret A.Ş.'nin üzerinde kaldığı, bu firmanın da taahhüt ettiği 54 milyon 90 bin doları ödeyemediği, ihale bedelinin üçüncü en yüksek teklifi veren Alçelik firmasına kaldığı, bu firmanın da söz konusu bedeli ödeyip ödeyemeyeceğinin belli olmadığı bildirildi.

Reklam
Reklam

İhalenin şu anda, 50 milyon ABD doları ile en yüksek üçüncü teklifi veren Alçelik Çelik Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin üzerinde kaldığı tekrarlanan açıklamada, "Özelleştirme süreci nedeniyle 9 aydır üretimine ara verilen Samsun Gübre fabrikasının zararı ise 10 milyon dolara yaklaştı. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, üçüncü firmanın da ihale bedelini ödeyememesi ve gereken şartları yerine getirmemesi durumunda, ihalenin iptal edilmesi ve karar gereklerinin yerine getirilmesi konusunda ÖİB'yi yetkili kılıyor" denildi.
Konuyu değerlendiren Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, Samsun Gübre fabrikasındaki ihalenin fiyasko ile sonuçlandığını söyledi. Öztaşkın, "Özelleştirme süreci nedeniyle fabrikada 9 aydır üretim yapılmıyor. Üretime ara verilmeseydi şu ana kadar 600 bin tonluk gübre üretimi yapılacaktı. Fabrikada oluşan zarar 10 milyon dolardır. AK Parti Hükümeti Samsun Gübre'yi çökertiyor. Hükümetin planı Samsun Gübre'yi yok etmek. İhale bir an önce iptal edilip, fabrikada tekrar üretime geçilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikada 9 aydır üretim yapılmaması nedeniyle 600 bin tonluk diamonyum fosfat (DAP) gübresi açığı oluştuğunu vurgulayan Öztaşkın, "Bu ürünü bu fabrika üretmiş olsaydı çiftçiye tonunu 480 milyon liradan satacaktı. Üretimin olmaması nedeniyle gübrede oluşan açık ithalatla karşılanacak. Aynı cins ithal gübrenin tonunun, çiftçiye maliyeti ise 600-650 milyon lira arasında olacak" diye konuştu.

Samsun Gübre fabrikasında sonbahar gübresi üretimine Temmuz ayında başlanması gerekirken hala üretimin başlatılmadığına ve hammadde alımı yapılmadığına dikkat çeken Öztaşkın, özelleştirme sürecinin başta bölgedeki çiftçiler olmak üzere tarım örgütlerini kaygılandırdığını bildirdi. Öztaşkın, Samsun Gübre fabrikası için alınması gereken en doğru kararın, özelleştirme ihalesinin iptali ve üretime yeniden başlanması olacağını sözlerine ekledi.