Samsun Ihracatının Yol Haritasında Hedef, Karadeniz Pazarlarına Açılım

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) firmaların uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi amacıyla Orta Karadeniz...

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) firmaların uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (OKA) hazırlattığı Samsun İhracat Strateji ve Eylem Planı tamamlandı. Kent ihracatının yol haritasını ve 2023 hedeflerini belirleyen plan, düzenlenen değerlendirme toplantısında tanıtıldı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleşen Samsun İhracat Strateji ve Eylem Planı Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı, Yelken Kulüp’te yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile sanayici ve iş adamlarının katıldığı toplantıda, ihracat strateji planı hakkında brifing verildi.

Reklam
Reklam

Toplantının açılışını gerçekleştiren Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İhracat Strateji ve Eylem Planı’nın işletmelerin rekabet gücünün artırılması, dışa açılmalarına destek verilmesi, kentin dış ticaretinin mevcut durumunun belirlenmesi, yeni fırsatların analiz edilerek şehrin vizyonunun ve stratejisinin belirlenmesi için kurumsal yapı oluşturmak amacıyla hazırlandığını söyledi.

Planın ihracat hedeflerinin ortaya konulması açısından yol haritası özelliği taşıdığını dile getiren Murzioğlu, ”İmalatçı ve ihracatçı firmalarımızın önlerindeki engellerin kaldırılması, hedef pazarlarımızın genişletilmesi, ürün çeşitliliğimizin ve kentimizin topyekün rekabet gücünü artırması için ihracatla ilgili büyük fotoğrafı görmek gerekiyor. İlgili tüm tarafların hizmetine sunmak, tarafların alacakları kararlarda onlara ışık tutmak, ihracat hedeflerine kilitlenerek ortak hareket etmek için ihracat mastır planını hazırladık. Oda olarak ihracat konusunda yapacağımız tüm çalışmalar bu plan çerçevesinde olacaktır. Bu plan amacın kendisi değildir. Bizleri hedefe götürecek önemli bir araçtır. Bu plan, Samsun kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

STSO Yönetim Kurulu Başkanı Murzioğlu, Samsun İhracatçılar Birliği’nin kurulması ve Eximbank Samsun Ofisi’nin açılması çalışmalarının yakın zamanda sonuçlanacağını da sözlerine ekledi.

İhracat Strateji Planı ile ilgili brifing veren STSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş ise planın fırsat ve tehditler, şehir stratejileri, müdahale alanları ve proje anlamındaki faaliyetlerin bir araya getirilerek hazırlandığını kaydetti.

Planda yeni hedefin ve ihracat vizyonunun da belirlendiğini anlatan Gümüş, “Karadeniz Havzası’na açılan bir kapı ve yolların kesiştiği bir sanayi ve ticaret şehri olmayı hedefliyoruz. Gerek Samsun’dan gerekse Türkiye’nin diğer bölgelerinden daha fazla katma değeri yüksek ürünler ihraç etmeliyiz. 2015’te 1 milyar dolar, 2019’da 3 milyar dolar ve 2023’te 6 milyar dolar ihracat yapan bir il olarak ortaya çıkmalıyız. İhracat vizyonunun yerleştirilmesi için ildeki tüm kurumların uyum ve koordinasyon içerisinde, ihracat odaklı bir eylem planını yürütmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İhracatta hedeflenen noktaya ulaşmak için karar verme mekanizması, insan kaynağı, sermaye, finansman, organizasyon ve iş planları gerekliliğine dikkat çeken Gümüş, işletmelerin Avrupa ve diğer pazarlarda kendilerini ve ürünlerini daha fazla tanıtabilmesi amacıyla ihracatçılar rehberi hazırladıklarının altını çizdi. Samsun’da ilk 20 firmanın ihracat yüzde 75’nin gerçekleştirdiğini bildiren Genel Sekreter Yardımcısı Gümüş, ihracatın yüzde 25’nin yapan 202 firmayla ilgili çalışma yapılmasının önemli arz ettiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz