"Samsun Kaz Tiridi" Tescillendi

Samsun'da iç bölgelerdeki ilçelerde kış aylarında ilgi gören kaz etinden yapılan tirit, Türk Patent Enstitüsü tarafından "Samsun Kaz Tiridi"

Samsun'da iç bölgelerdeki ilçelerde kış aylarında ilgi gören kaz etinden yapılan tirit, Türk Patent Enstitüsü tarafından "Samsun Kaz Tiridi" olarak tescillendi. Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, makamında düzenlediği basın toplantısında, bölgede özellikle kış aylarından pişirilen "kaz asma", diğer adıyla "tiridin" patentini almak için Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Vezirköprü ilçe belediyeleri adına Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak bir süre önce Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını belirtti. "Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak yapmış olduğumuz başvuru sonrası bölgemizde kış aylarının vazgeçilmezi olan tirit, Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Samsun Kaz Tiridi' adı ile birliğimiz adına patentlendi ve tescili yapıldı” diyen İkiz, yöreye özgü bir yemeğin patentini almış olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Tiridin Türkiye'nin her yerinde yapıldığına ancak farklı yöntemler ve etler kullanıldığına işaret eden İkiz., "Samsun Kaz Tiridi"nin yöreye özgü olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Ülkemizde çoğu yerde bilinen tirit, tavuk ve ördek etinden yapılıyor. Samsun Kaz Tiridi adı ile bölgemizde patentlenen tirit ise sadece kaz etinden yapılıyor. Samsun Kaz Tiridini bölgeye has hale getiren özelliği, yolunmuş kazların boyunlarından asılarak ateş karşısında ağır ağır pişirilmesidir. Diğer bölgelerde yapılan yani Kars'ta, Sivas'ta, Yozgat gibi iç bölgelerde yapılan tirit yemeğinde kaz, su veya fırında pişirilir. Bölgemizde ise bu kazların asılması ile yapılır ve yaklaşık 3-4 saat sürer. Tiritteki asıl amaç yemek değil, uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır. Köylerde aralık, ocak ve şubat aylarında tirit geceleri düzenlenmekte. Bu geleneği tanıtmak için 10 yıldır Samsun başta olma üzere İstanbul’da tirit geceleri düzenledik. Son üç yıldır ise Avrupa’da farklı şehirlerde tirit gecesi düzenlemekteyiz." İkiz, tiridin Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği adına patentlendiğine dair Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'nin ellerine ulaştığını sözlerine ekledi. "Samsun Kaz Tiridi"nin yapılışı ise şöyle: "Yolunan kaz ayak ve boynundan iple bağlanarak ateşin önüne asılıyor. Döndürülerek nar gibi kızartılan kazdan akan yağ ise altına konulan tepside toplanıyor. Kaz piştikten sonra bir tarafta etleri küçük parçalara ayrılıyor. Öte yandan kazın akan yağından bulgur pilavı yapılıyor. Kaz etleri bu pilavın üzerine konuluyor. Kazın yağı ile ıslatılan yufkalar, tiritle servis ediliyor. Kaz azma yani tiridin tadının alınması içinse özellikle elle yenmesi tavsiye ediliyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz