Samsun Limanı Örnek Gösteriliyor

Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun Limanı'nın şu anda Türkiye'de örnek olarak gösterilen...

Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun Limanı'nın şu anda Türkiye'de örnek olarak gösterilen bir liman olduğunu söyledi.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (KASİAD) ziyaret eden Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun limanını satın aldıktan sonra yaptıkları yatırımlarla bilgi verdi. Avcı, "Samsun Limanı şu anda Türkiye'de örnek olarak gösterilen bir liman. Samsun Limanı'nı özelleştirmeden aldıktan sonra çok ciddi yatırımlar yaptık. Limanı 36 yıllığına aldık ama geldiğimizde bu yana yatırım yapıyoruz. Tabiri caizse kepçeyle verip çay kaşığıyla toplamayı hedefliyoruz. Limanı aldıktan sonra ilk yaptığımız iş depolama tesislerinin ve siloların kurulması ve kapasitelerinin artırılması oldu. Şu an Serbest Bölge ile birlikte 300 bin ton depo kapasitesine sahibiz. Limanımızın en önemli özelliklerinden biri de 18 Ro-Ro gemisi aynı anda hizmet verilebiliyor olmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Limanı sistematik bir şekilde organize ettiklerini belirten Avcı, özellikle giriş kapısı sonrası TIR bekleme alanları yaptıkları için şehir içi trafiğini etkilemediğini ifade ederek, "Özelleştirmeden önce limanda yıllık 1,5 milyon ton yükleme yapılırken, biz satın aldıktan sonra tam kapasite çalışmamamıza rağmen 2011 yılında 2,5 milyon ton elleçleme gerçekleştirildi. Amacımız önümüzdeki yıllarda 11 milyon 500 bin ton/yıl olan rıhtım ekipman kapasitemizin yüzde 100'ünü kullanmak. Grubumuz bünyesinde doğrudan bin 400 kişiyi istihdam ediyoruz. Uluslararası güvenlik kodu gereği (ISPS) güvenlik olarak da en üst seviyede hizmet veriyoruz. Bu amaçla 150'ye yakın CCTV kamera sistemi ile limanın her noktası kontrol edilmektedir. Müşteri memnuniyeti odaklı olarak hizmet kalitemizi en üst seviyeye çıkartmak için limanı devir aldığımız 2010 yılı mart ayından beri aralıksız çalışıyoruz. Uluslararası standartları yakaladığımızı düşünüyoruz. Bu çalışmamız ve gayretimiz müşteri odaklı olarak süreklilik arz edecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünya ticaretinin yüzde 85'inin limanlar yoluyla yapıldığını belirten Ceynak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Samsun'un liman şehri olmasının büyük bir avantaj olduğunun altını çizerek, "Samsun gelecekte dünyanın marka şehirlerinden bir tanesi olacak. Wiking ve Traceca Projeleri de Samsun marka şehir olmasında büyük rol alacaktır. Rusya'nın kendi tarafında yeterli liman olmaması, AZOV denizi içindeki limanların ise sığ limanlar olması nedeniyle draftlı gemilerin buralara yanaşmasında sorunlar olması nedeniyle, bu ülkelerden ülkemize gelecek ürünler draftı az gemiler ile limanımıza gelirler buradan büyük gemilerle mallar yollarına devam edebilir. Bu yüzden burası gelecekte bir kavşak noktası ve aynı zamanda Karadeniz'e sınır ülkelerle olan ticarette aktarma merkezi olabilir" şeklinde konuştu.

Samsun'un liman şehri olmasından dolayı bu ilimizdeki müteşebbisin komşu illerdeki müteşebbislere oranla bir navlun farkının olduğuna değinen Avcı, "Sadece ürünün limana taşınmasında ton başına yaklaşık 30 dolar (boş dolu navlun) olarak hesap etseniz bile bu rakam rekabette büyük bir avantaj sağlıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: