Sözleşmeli tarım modeli, Marmara, Ege ve Akdeniz’den sonra Karadeniz’de de yaygınlaşıyor. Türkiye’nin iki önemli tarım ovasına sahip Çarşamba ve Bafra ovalarında başlayan sözleşmeli tarım modeli, birçok üretimde uygulanıyor.
Sözleşmeli tarım modeli ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentte sözleşmeli tarımın henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen yükselen bir trend yakalandığını söyledi. Güven, sözleşmeli tarımın çiftçilere belirli bir ekim alanı ve üretimi gerçekleştirme sorumluluğu yükleyen, firmalara da elde edilecek ürünü belirli koşullarda almayı garanti ettiren üretim ve pazarlama modeli olduğunu ifade etti. Güven, modelin organik yumurta, beyaz et, süt, şeker pancarı, tohumculuk ve biyodizele yönelik yağlı tohum üretimlerinde uygulanmaya çalışıldığı bilgisini verdi.
Sebze ve diğer alt sektör üretimlerinde söz konusu modelin taraflar açısından cazip hale gelmeye başladığını ifade eden Güven, “Son yıllarda kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programlarının, AB hibe projelerinin, özel idare veya özel sektör katkısıyla tarımsal sanayi yatırımlarının doğru yönde gelişmeye başladığını görmekteyiz. Bafra OSB’de domates ve kaypa biber salçası üreten BAFİRA Salça Fabrikası bölgede sözleşmeli üretim modelini üreticilerle karşılıklı güven içerisinde örnek bir başarıyla yürütmüştür. Yine Bafra’da yaş sebze ve meyve işleme fabrikası Papri, közlenmiş biber, salça, sebze ve meyve konservesi, reçel, hazır yemek ve turşu gibi 30 çeşit ürün ile bölgede sözleşmeli üretime dayalı örnek olan bir girişimdir.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz